söndag 17 april 2011

Vårgenomgång

Idag har jag tillsammans med en biodlarbekant gått igenom alla bisamhällena för första gången för säsongen. Allt såg bra ut och alla var friska och med full fart på pollenhämtarna. Två-tre st är lite för svaga och kommer inte att ge någon skörd på rapsen, ett samhälle behöver stödfoder närmaste veckorna, men för de flesta var det tvärtom och den behöver mera plats i veckan som kommer. En vinterförlust, närmare bestämt ett samhälle där jag själv råkade klämma ihjäl drottningen i augusti och sedan aldrig såg någon ny drottning hade uppenbarligen misslyckats med att få fram en, inga bin kvar alls efter vintern.

1 kommentar:

  1. Då kontrar jag med en rapport från Inger´s bee project i Sewa Kendra Leprosy Releif Village i Khokana söder om Katmandu. Jon, Maria och jag gjorde i torsdag en inspektion av projektet. Nio kupor hade placerats på de platta hustaken och en fick stå på marken eftersom den som skulle sköta denna bifamilj inte hade fötter och därför inte kunde klättra på stegen upp till taket. På taken fanns också skyltar med texten "Inger´s bee project". Jag försökte låta bli att se generad ut medan Jon inspekterade taken och all utrustninginklusive skyddsutrustningen. Han försökte se professionell ut.Han hade ju ändå en Laurinsk kortkurs i drottninguppfödning med sig i bagaget. Själv undvek jag alla frågor och refereade till drottningsuppfödaren i trängt läge. Man hade valt ett Nepalesiskt bi som liksom de flesta Nepaleser var vänligt och trevligt. Det är inte det bästa när det gäller honungsproduktion, men resistent för de flesta sjukdomar som kan angripa samhällena här. Bina hade varit aktiva sedan dom kom till byn för 2 månader sedan. Ramarna var ganska små men fulla av honung från senapsblommor. Denna blomning är snart över, men fälten var fulla av klöver nu, så någon brist på blommor fanns inte i lanskapet.

    SvaraRadera

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...