tisdag 7 juni 2011

Dag 4 Portar i trä

Det är stora regionala variationer i byggnadsstil, hur man använder tomten etc. Idag kom vi in i ett område som hade mycket träsnidade portar in till tomterna.


Här låg husen ofta med gaveln ut mot vägen till skillnad mot längre söderut där de hade långsidan mot bygatan. I detta område hade de flesta husen trädgårdsland och vinrankor i hela trädgården.


På bilden syns en typisk gata med en kvinna i färgglad traditionell klädsel. Ju längre västerut vi kom idag desto mer kom en annan stil att dominera, där huset hade lite trädgårdsland framför sig inne i byarna. Sista milen till Cluj-Napoca ändrade det sig helt. Från att vara helt utan bebyggelse mellan byarna så fanns det smågårdar lite här av var i landskapet.
Dessutom började det finnas synliga djur i så gott som varje trädgård, även i byarna. Hönsen och gässen gick ofta i vägkanten framför husen och trädgårdslanden var ersatta med bar jord uppskrapad av hönsen. Det fanns även grisar
...som här hade rymt, de var inhägnade annars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...