söndag 4 september 2011

Invintring

Tyvärr varar inte sommaren för evigt och bina behöver lite extra omsorg inför den långa vintern. Sensommararbetena med bina innebär att ta bort honungsramar, ställa i ordning kuporna med rätt antal ramar, kolla att det finns tillräckligt med bin och yngel, att bina har rätt ålder och att det finns en fungerande drottning. När detta är klart ger man bina hela fodergivan sockerlösning som de ska leva på över vintern. Hela arbetet med att ställa bina i ordning och fodra dem kallas med ett gemensamt uttryck för invintring.


I veckan som gått har haft hjälp av biodlarvännerna Tinna och Adam att titta igenom mina bin. Adam har spelat in filmen nedan och mycket mer bilder och filmer finns på hans mycket intressanta blog sultan-farm. Tinna har hjälpt mig hela sommaren med mina avläggare i ett mycket givande samarbete, Tinna har lärt sig mycket och jag har lärt mig mycket genom att behöva tänka efter och förklara varför jag gör momenten jag gör.


Uppgifterna i veckan har dock inte varit alltför betungande, sedan flera år har jag lärt mig att planera för vintern redan från när avläggaren skapas. Det innebär att ramarna redan är rätt placerade, ynglet är där det ska, styrkan ska normalt ha hunnit bli bra tills nu, samhällena står där de ska övervintras etc.

Arbetet för oss denna veckan har därför huvudsakligen gått ut på att kolla att det finns ägg eller larver (tecken på drottning), kolla att det finns tillräckligt mycket bi och yngel, kolla om de behöver vinterfoder nu eller om det kan vänta 1-2 veckor, ta bort honungsramar och tomma ramar.

Vi hittade ett drottninglöst samhälle, två som var alldeles för svaga, ett eller två som var en aning svaga och resten var bra. Sammanlagt blev det ca 20 kg honung som jag ska slunga om några veckor. Två bigårdar behövede foder direkt (en av dem har redan fått), övriga kan vänta lite. Bortsett från foder och varroabehandling så är det härmed slut på arbetet med bina för säsongen.

1 kommentar:

  1. Det var mycket intressant och kunskapsgivande att vara med dig. Jag lärde mig mycket!

    SvaraRadera

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...