söndag 22 januari 2012

Honungsprovning

Igår hade vi honungsprovning hemma. Från vänster till höger:
1. Falsk honung, dvs sockerfoder som bina tagit om hand som jag pressat och silat
2. Etiopisk honung från en stor producent i Etiopien
3. Egen rapshonung från 2011 i form av ymp (samma honung som 7 men annorlunda kristalliserad)
4. Egen klöverhonung från 2010.
5. Akaciahonung från Rumänien (troligen 2011 års skörd). Egentligen från falsk akacia, se http://oloflaurin.blogspot.com/2011/06/akaciahonung.html
6. Honung från Somaliland. Troligen äkta akacia men vi vet inte. Först naturligt kristalliserad, sedan kraftigt omrörd för att få jämnare struktur.
7. Egen rapshonung från 2011, ympad (samma honung som nr 3 men normalt kristalliserad)
8. Honung med tydligt inslag av ljung. Från Västervik, sensommar 2011.
9. Skogshonung från Rumänien (2011 eller 2010 års skörd)
10. Honung från Yucatan-halvön Mexico
11. Honung från Kreta

De flesta sorterna har ändrats i sin kristallisation sedan inköp så det är inte riktigt representativt.

En kort recension av smakerna:
1. Aromlös, söt och seg. Märklig smak.
2. God balanserad smak.
3. Obehaglig konsistens.
4. Aromatisk och kraftig smak
5. Förvånansvärt anonym
6. Mycket fruktig eftersmak, väldigt god.
7. Smakar som rapshonung ska smaka
8. Tydligt inslag av ljung, både i doft och smak
9. Aromatisk och kraftig smak, lik 4
10. Kraftig smak och arom
11. Neutral och god flytande honung

Olika sorters honung passar till olika saker och är olika från person till person, men de jag personligen tycker hade de intressantaste smakerna var honung från Yucatan, Somaliland, Västervik och min egen klöverhonung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...