1. Anya
Anya är en modern salladspotatis med fin lite nötaktig smak och fast konistens. Sorten är en korsning mellan Desireé 1962 och Pink Fir Apple 1850. Anya är framtagen i Skottland och registrerades år 1995.Sommarpotatis. Delikatesspotatis.
Skalfärg: Rosa
Köttfärg: Creme
Knölform: Mycket oval
Kokegenskap: Fast. Kokpotatis. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.
Bladmögelresistens: 4 av 9
Nematodresistens: 1 av 9
Skorvresistens: 8 av 9
Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9
http://varieties.potato.org.uk/display_description.php?variety_name=Anya
2. Mayan Twilight
Mayan Twilight är en Solanum Phureja - en typ av potatis med sitt ursprung från Anderna. Mayan Twilight är en gourmetpotatis med mycket smak. Sorten är är extremt snabbkokt. Mayan Twilight är en utmärkt sort att använda till mos, rosta i ugnen eller att fritera. Mayan Twilight ger avlånga knölar. Skalfärgen är ljusgul med röda fläckar. Köttfärgen ljusgul och det kan förekomma röda strimmor. Mayan Twilight är framtagen i Skottland och registrerades år 2008.Sommarpotatis. Nostalgipotatis.
Skalfärg: Rödfläckig
Köttfärg: Gul
Knölform: Mycket oval
Kokegenskap: Mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos.
Bladmögelresistens: 5 av 9
Nematodresistens: 1 av 9
Skorvresistens: 7 av 9
Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9
http://varieties.potato.org.uk/display_description.php?variety_name=Mayan%20Twilight
3. Charlotte
Charlotte är en riktig delikatesspotatis som kan ge hög skörd. Sorten har blivit de internationella kockarnas favoritpotatis. Smak och konsistens är utmärkt god. Sorten ger avlånga knölar. Skalfärgen är gul och köttfärgen är gul. Charlotte är framtagen i Frankrike och registrerades år 1981.
Sommarpotatis. Delikatesspotatis.
Skalfärg: gul
Köttfärg: gul
Knölform: mycket oval
Kokegenskap: fast. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.
Bladmögelresistens: 4 av 9
Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 5 av 9
Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9.
http://varieties.potato.org.uk/display_description.php?variety_name=Charlotte
4. Salad Blue
Salad Blue är en helt genomfärgad blå potatis som är relativt högavkastande. Sorten innehåller mycket med antioxidanter och passar utmärkt att fritera eller göra mos på. Sorten ger ovala knölar. Skalet är blått och köttfärgen blå. Salad Blues ursprung är obekant. Liknande sorter odlas över hela världen.
Sommarpotatis. Nostalgipotatis.
Skalfärg: blå
Köttfärg: blå
Knölform: oval
Kokegenskap: mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng eller mos. Klyftpotatis.
Salad Blue odlades först i Skottland under tidigt 1900-tal och tros vara ett resultat av en amatör växtförädling under den viktorianska tiden. Skalet är kraftigt och mörkblått precis som köttet och behåller sin färg även efter kokning. Salad Blue är en livskraftig sommarpotatis som är betydligt mer högavkastande än den mer kända Blå Kongo. Den är har hög torrsybstans och är därför mest lämplig till chips, pommes frites och mos. Blomman är väldigt speciell. Den har vita och blålila kronblad med gula ståndarknappar som blir svarta när det mycket mörka pollenet släpps.
http://daughterofthesoil.blogspot.se/2007/07/red-white-and-blue-heritage-potato.html
5. Arran Victory
Arran Victory en relativt högavkastande sort som dock tar tid på sig att utveckla full skörd. Sorten är mycket mjölig och är en perfekt mospotatis. Sorten ger runda knölar. Skalfärgen är blå och köttfärgen är vit. Arran Victory är framtagen i Skottland och registrerades år 1918.
Höstpotatis. Nostalgipotatis.
Skalfärg: Blå
Köttfärg: Vit
Knölform: Rund
Kokegenskap: Mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos.
Bladmögelresistens: 6 av 9
Nematodresistens: 1 av 9
Skorvresistens: 5 av 9
Resistens mot potatiskräfta: 9 av 9.
http://varieties.potato.org.uk/display_description.php?variety_name=Arran%20Victory
6. Highland Burgundy Red
Highland Burgundy Red är en riktig raritet. Sorten är helt genomfärgad ceriseröd och innehåller mycket antioxidanter. Highland Burgundy Red passar utmärkt att fritera eller gör mos av eftersom det är mjölig potatis.
Sorten ger ovala knölar. Skalfärgen är röd och köttfärgen röd. Highland Burgundy Reds ursprung är något osäker men sorten serverades år 1936 på Savoy i London vid en festmåltid för hertigen av Burgundy.
Höstpotatis. Nostalgipotatis.
Skalfärg: Röd
Köttfärg: Röd
Knölform: Oval
Kokegenskap: Mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Klyftpotatis. Lämplig till mos.
http://daughterofthesoil.blogspot.se/2007/07/red-white-and-blue-heritage-potato.html
7. Mandel
Mandelpotatis är en äktsvensk klassiker som uppskattas i hela landet. Sorten kokas med fördel med skalet på och är en utmärkt mospotatis. Mandelpotatis har odlats i Sverige sedan slutet av 1800-talet.
Mandelpotatis ger avlånga knölar. Skalfärgen är ljusgul och köttfärgen gul. Mandelpotatis är framtagen i Sverige och registerades år 1951.
Höstpotatis
Skalfärg: Gul
Köttfärg: Gul
Knölform: Mycket oval
Kokegenskap: Mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos
Bladmögelresistens: 3 av 9. Nematodresistens: 0 av 9
Skorvresistens: 5 av 9
Resistens mot potatiskräfta: 0 av 9.
8. Vivaldi
Vivaldi är en modern fastkokande potatis. Sorten ger jämna släta knölar och hög skörd. Vivaldi kan skördas tidigt på hösten och passar att lagra.
Vivaldi ger ovala knölar. Skalfärgen är ljusgul och köttfärgen gul. Vivaldi är framtagen i Nederländerna och registrerades år 1999.
Höstpotatis
Skalfärg: Ljusgul
Köttfärg: Gul
Knölform: Oval
Kokegenskap: Fast
Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Klyftpotatis.
Bladmögelresistens: 6 av 9
Nematodresistens: 0 av 9
Skorvresistens: 5 av 9
Resistens mot potatiskräfta: 9 av 9
http://varieties.potato.org.uk/display_description.php?variety_name=Vivaldi
9. Labella
LABELLA är en medeltidig rödskalig sort från Hollandmed ljusgul köttfärg och något långoval form.
Höstpotatis.
Skalfärg: Röd
Köttfärg: Gul
Knölform: Oval
Kokegenskap: Fast. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Klyftpotatis.
Bladmögelresistens: 5av 9
Nematodresistens: 8 av 9
Skorvresistens: 5 av 9
Resistens mot potatiskräfta: 9 av 9
http://www.denhartigh-potato.nl/downloads/Labella%20EN.pdf
10. Blue Belle
Blue Bell är mycket lik King Edward men har betydligt bättre sjukdomsresistens.Höstpotatis.
Skalfärg: Gul med röda fläckar
Köttfärg: Gul
Knölform: Rundoval
Kokegenskap: Mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos
Bladmögelresistens: 4 av 9
Nematodresistens: 3 av 9
Skorvresistens: 6 av 9
Resistens mot potatiskräfta: 5 av 9
http://varieties.potato.org.uk/display_description.php?variety_name=Blue%20Belle
13. Maestro
En tidig sommarpotatis från Frankrike som har många likheter med Bintje men är mer sjukdomstålig.Sommarpotatis.
Skalfärg: Gul
Köttfärg: Gul
Knölform:Oval till långoval
Kokegenskap: Fast. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Klyfpotatis
Bladmögelresistens: 6 av 9
Nematodresistens: 9 av 9
Skorvresistens: 6 av 9
Resistens mot potatiskräfta: 9 av 9
Vilken kunskap! Tänk att vi somalier inte betraktar potatisen som huvudmat utan vi använder den lite till sås. Detta är anledningen att vi inte odlar potatisen i vårt land utan vi importerar den från Etiopien.
SvaraRadera