onsdag 25 juli 2012

Inventering


I veckan har jag sorterat anteckningar för att bringa ordning bland mina bin, drottningar och kupor. Jag inser att jag måste skaffa mig ett mer ändamålsenligt verktyg än några kalkylark på datorn. Alla numrerade lock till kuporna tog slut förra veckan och vid genomgång på datorn visar det sig att det bara är nummer 40 som jag slarvat bort. Vet inte om jag slarvat bort locket eller det finns ett helt bisamhälle någonstans som jag inte vet var det är.

Sammanställningen visar att jag i slutet av förra veckan toppade med 52 bisamhällen i vanliga kupor och 19 i parningskupor, alltså sammanlagt 71 bisamhällen av mycket varierande storlek, från kassetter till fullstarka. Resten av sommaren kommer fokus att ligga på sammanslagning för att få starka och livskraftiga vintersamhällen och detta började jag med i lördags då det blev 3 färre, i måndags ytterligare 5 färre och 1 färre igår.

Jag har något mindre sammanlagd mängd bin i mina kupor än förra året, men det kanske kompenseras av att jag har fler äggläggande drottningar nu. Gissningsvis blir det återigen mellan 20 och 30 bisamhällen över vintern. Det är dags att beställa en pall socker.


Första sommaren som drottningodlare kan preliminärt sammanfattas som att det är kul och intressant och passar mig bra som komplement, men driftsformen behöver justeras lite. Det är för otympligt att flytta runt vanliga kupor för drottningodling till avsalu, det har varit enklare i små parningskupor. Nästa år blir det fler parningskupor och mina vanliga kupor blir till vanliga avläggare istället. Att göra skaksvärmar på mellanväggar med foder i vanlig kupa har fungerat utmärkt, jag kommer att göra en del avläggare på det viset och förstärka dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...