torsdag 7 februari 2013

Bär...a eller brista?!?

Denna bärträdgård planterades under hösten då vi precis flyttat hit. Jag han bara inte blogga om det då! Men nu så kommer det lite info om vilka sorter som är planterade var. Det ska bli spännande att se om alla buskarna klarar första vintern och hur dom kommer trivas där dom står.



P Plommonträd fanns när vi flyttade hit. Troligtvis Victoria.

R Rabarber som fanns när vi flyttade hit men var omsorgsfullt nedmejade med åkgräsklippare. Vi får se om de återhämtar sig och blir något av till våren.

1 Rödavinbärsbuske som fanns redan då vi flyttade hit.

2 Rödavinbärsbuske "Vild" från Stidsvig. Denna buske finns i mängder vildväxande i skogen en bit ifrån ett par vänners hus i Stidsvig. Det finns en husruin i området så troligen har denna sort odlats för väldigt länge sedan av de som bodde i stugan. Enligt en person uppvuxen i trakten var stugan en ruin redan när han var barn på 40-talet och han och kompisarna brukade äta vinbär runt stugan redan då. Buskarna som växer vilt och utan omvårdand i skogen är friska och bär förvånandsvärt mycket stora fina bär. Då jag tänkte att sorten förmodligen är mycket tålig och härdig verkade det vara en bra idé att plantera den i vår trädgård. Och lugn vi har bara tagit några grensticklingar. Det finns fortfarande många buskar kvar i skogen :-)

3 Rödavinbärsbuske "Vild" från Stidsvig.

4 Rödavinbärsbuske som fanns redan då vi flyttade hit.

5 Rödavinbärsbuske "Vild" från Stidsvig.

6 Rödavinbärsbuske "Vild" från Stidsvig.

7 Rödavinbärsbuske "Vild" från Stidsvig.

8 Svartavinbär Denna köpte jag och glömde skriva upp sortnamn. När jag kom på det och skulle kolla på lapppen på busken så var den borta och istället låg där en prydlig rävskit! Då jag vet att detta inte är samma sort som de andra får denna svartvinbärdbuske tills vidare arbetsnamn Foxy i vår trädgård!

9 Svartavinbär "Titania" Ny och mycket högavkastande svensk sort som är resistens mot både vinbärsgallkvalster och mjöldagg. Mycket stora bär med aromatisk sötsyrlig smak som växer i stora klasar och mognar i slutet av juli. God att äta direkt från busken. Busken har ett kraftigt växtsätt och blir minst 1½ meter hög. Zon 1-5.

10 Svartavinbär "Ben Gairn"
Ny härdig skotsk sort som är resistent mot vinbärsgallkvalster och mjöldagg. Upprätt och buskigt växtsätt ca 120-150cmhög. Zon 1-5. Mycket stora bär med sötsyrlig smak och tunnt skal. Bären  mognar i juli/augusti och är lättplockade. Bären är goda till saft sylt eller gelé. Bladen är goda till te.

11 Krusbär Gulgröna "Tatjana"
Ny rysk sort som är motståndskraftig mot mjöldagg. Relativt svagväxande. Upprätt växtsätt. Nästan taggfri. Medelstora-stora gulgröna bär med god smak. Mognar tidigt. Rikbärande. Sol. Utmärkt att äta direkt från busken. Zon: 1-4


12 Vitavinbär "Vit Jätte"
Ny svensk sort med upp till 15 cm långa klasar och dubbelt så stora bär som normala röda och vita vinbär. Bären mognar i augusti 7-10 dagar senare än övriga sorter och kan sitta kvar länge utan att förstöras. Storvuxen med stora blad och blommor, tidig bördighet och mycket hög avkastning. * Licensbelagd sort Kraftigt växtsätt, upprätt. 1-1,5 m hög, 2-3 m bred. Stora gulvita syrliga bär på långa klasar. Mycket rikbärande. Sol. Vacker att dekorera med, bra till vin. Zon: 1-4

13 Krusbär röda "Hinnonmäki"Mycket rikbärande finsksort med stor motståndskraft mot mjöldagg. Får medelstora runda svagt håriga tunnskaliga bär med god smak. Utmärkta att äta direkt från busken. Höjd: 1-1,5 m. Läge: sol. Mognar i juli/augusti. Zon 1-6.

14 Vitavinbär "Weiss Versailler" Tysk sort med medelstora väldigt vita söta bär. Bären lämpar sig att äta direkt eller att göra sylt och saft på. Hållbarenheten på plockade färska bär är 3-5 dagar. Busken blir ca 1½ meter hög och har ett upprätt växtsätt. Mycket vinterhärdig.

15 Vitavinbär "Weiss Versailler"

16 Blåbärstry Lonicera kamtschatica Maibeere Extremt härdig och klara ner till -40 grader. Busken blir ca 2 meter hög och  trivs bäst där det blir både skugga och sol. Blomningen börjar i mars och blommorna tål lätt frost. Man bör ha 2 buskar för bästa pollinering. Bären som är mycket rika på C och B -vitamin mognar i maj/juni och hur söta dom blir beror på ur mycket sol dom får. Lämpliga till saft eller sylt.

17 Blåbärstry Lonicera kamtschatica Maibeere


18 Gojibär Lycium barbarum (Bocktörne). Härdig blommar från juni och bär orangröda avlånga små frukter från augusti/september. Goda att torka eller att göra sylt/marmelad på. Busken blir upp till 2 meter hög och är relativt härdig

2 kommentarer:

  1. Ser spännande ut. Kan dock komma med en liten varning för Gojibären om du har mördarsniglar i ditt område. Dom fullkomligt älskar dessa buskar.

    Jag har en planta i en stor urna som är snigelskyddad. Ser fram emot att få provsmaka några bär i sommar, förhoppninngsvis.

    //Orje

    SvaraRadera
  2. Ojoj, tackar för tipset. Det finns mycket mördarsniglar. Som tur är har vi även myskankor. De bor på baksidan av stallet nu, men det ska inte vara några större problem att flytta dem till bärlandet!

    SvaraRadera

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...