fredag 16 augusti 2013

Höst i bigården 2013

Precis som förra året (Sammanfattning 2012) så gör jag en sammanfattning av biodlingssäsongen. Jag sålde 15 och sparade 22 bisamhällen i våras varav 10-12 var bra och resten för svaga att säljas. Drottningodling och skapande av nya bisamhällen har gjort att jag denna hösten har 57 st, men 3-4 st är förmodligen för svaga och kommer att slås samman, ett har ännu inget yngel efter en svärmning och ett håller på med stilla byte. Det bör bli drygt 50 bra samhällen över vintern. Bina är fördelade på 10 st bigårdar med 4+7+6+7+8+4+2+3+8+8 i varje. Jag har ännu inte bestämt mig vad jag vill göra i biodlingen nästa år.

Nytt för i år är att jag jobbat med att behålla den genetiska variationen och avelsmaterialet på drottningsidan kommer från minst 5 olika håll (sedan tidigare), det mesta är friparat och jag har 17 olika mödrar till drottningarna i kuporna.

Säsongen började med en väldigt blåsig och kall marsmånad som gjorde att vissa samhällen inte rensningsflög förrän i början av april. Första 2/3 av april var kall, sedan slog vädret om och bjöd på ett mycket bra drag på sälg. De starka samhällena utnyttjade detta och kom igång bra till rapsen började blomma. Mycket höstraps hade frusit ned och blomningen blev därför mycket utdragen och de bra samhällena drog in bra med honung. Efter en regnig period runt midsommar blev det återigen varmt och fint när vitklövern blommade och draget varade till den 20:e juli när det plötsligt tog slut pga torkan.

Flera samhällen dog i vintras, de flesta pga mitt slarv eller att jag stört dem. Några egentliga problem med svält och kyla under den långa vintern hade de inte mer än att de var skörare och inte tålde mina misstag.

Drottningodlingen blev inte alls som jag hoppats. Jag hade varken avelssamhällena eller apideorna hemma och jag hann och orkade helt enkelt inte med. Om jag ska odla drottningar nästa säsong ska det ske hemma eller i samarbete med någon annan biodlare.

Honungsskörden har blivit bra tack var en lång höstrapsblomning och fint väder när vitklövern blommade första halvan av juli. Skörderesultaten är väldigt ojämna mellan olika bisamhällen och olika bigårdar. En handfull samhällen har stått för halva skörden med två som sticker ut och som gett ca 110 kg/var. Även om jag är mån om att behålla den genetiska bredden bör jag nog ta bort de med sämst produktionsresultat nästa år.

Vid avläggarutbildningen som hölls här hemma blev det 12 skapade avläggare varav 11 tog sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar