söndag 16 februari 2014

Ankprovning

För att bättre förstå vad vi skulle kunna producera på gården hade vi igår en ankprovning. Vi hade bjudit in en smakpanel av andra uppfödare. Ankorna vi provade var Rouen, Peking och Svensk blå anka. Alla bilderna visar dessa raser från vänster till höger. Dessa tre är alla olika avelsvarianter med ursprung i gräsanden, medan t.ex. myskanka är en helt annan art.


För att inte dölja smaken på själva ankorna kryddades de endast med lite salt och peppar. De vägde alla 2,6-3 kg och var förhållandevis feta. Pekingankan hade lite större köttansättning än de andra och var ljusare i köttet än de andra som rå. Utseendemässigt är pekingankan vit och därför har skinnet inga svarta piggar vilket gör att den ser trevligare och aptitligare ut.


Ankorna tillagades i ugn i ca 4 timmar, 175ºC i ca 3 timmar och resten av tiden på 100ºC.

Smak. Vi provade och jämförde framför allt filéerna noga.

Svenska Blå anka hade mest anksmak, nästan lite dragning åt vilt. Blå anka hade passat bra även med en mera klassisk kryddning som t.ex. enbär, serverad med lingon.

Pekingankan var mest bara god och betydligt mildare i smaken är de andra två.

Rouenankan var som ett mellanting mellan Blå anka och Pekinganka. Mer smak än Peking, men inte lika mycket som Blå anka.

Konsistens. Det var ingen skillnad i köttets konsistens, men väl skinnet. Blå anka hade ett tjockt och hårt skinn. Rouen hade ett mjällt skinn med fin krispighet och mycket smak påminnande lite om dansk fläskstek. Peking hade ett relativt smaklöst skinn jämfört med de andra.

Sammanfattningsvis är vinnaren beroende på vad man vill uppnå. Enligt vår smakpanel så är antingen Rouen eller Blå anka som är segrare. Blå anka med sin lite starkare smak passar bättre till lite mer välkryddade rätter där skinnets smak och konsistens inte har så stor betydelse, t.ex. i en gryta. Till helstekt fågel är Rouenankan vinnaren.

Det smälter ut mycket ister från ankorna. Vi hade en braspanna under, sedan silade vi fettet och hällde på burkar. Det blev ca 0,7 dl/anka, dvs omkring 500 gram. Det är bra att steka i och baka, men kan ibland smaka just anka (kanske inte så konstigt).

Hur mycket räcker anka till? Det smälte bort mer än vi upplevt tidigare. Kanske var förra årets ankor alltför välgödda? Vi uppskattade att en sådan här anka 2,6-3 kg hade räckt till 4 personer.


Dessa ankor var uppfödda fritt gående utomhus på bete och ca 4-5 månader gamla vid slakt. Men på slutet lärde de sig rymma in till hönsen och stal en del hönsmat vilket förmodligen är orsak till att de var i fetaste laget. Ska man ha riktigt fina slaktkroppar måste man vara noga med att begränsa tillgången till kraftfoder.

2 kommentarer:

  1. Häftigt, och det är bara att ta till sig era erfarenheter. Snyggt jobbat.

    SvaraRadera
  2. Kul med ett smaktest... Här blir det Peking och mysk till middag inom kort..

    SvaraRadera