måndag 28 juli 2014

Tre aspar i Klaipeda

Samling runt pumpen
Vid frukosten insåg vi att hotellet nog faktiskt var luftkonditionerat, bara inte dimensionerat för en sådan här värmebölja. Natten var varm och jobbig, jag somnade inte förrän halv tre och det var ungefär då Lina vaknade.

Vi körde ut mot Östersjökusten och det är när man passerar alla floder på slätten som man inser hur platta länderna är.

Såklart skulle vi logga en cache även i Lettland och den hittades snabbt vid ett krigsmonument.


Precis när vi loggat klart upptäckte vi en "liten pippi" i skogen. Det behövdes inte många ögonblick förrän vi såg att det var en svart stork och tog snabbt fram kameran. Den cirklade runt oss på rätt låg höjd en stund.


I och med detta har vi sett svart stork i Turkiet, i Rumänien och i Lettland.

Nästa stopp var ett studiebesök på en plantskola. Lina dreglade över alla spännande sorter och låga priser och drömde om att vi åkt med en skåpbil istället.

Översättningshjälp
Vi valde att stanna på Hesburgers för lunch. En rätt stor och vanlig kedja och maten var ganska precis som man kunde förvänta sig, dvs en kopia på McDonalds. Inget fel i det, idag uppskattade vi att de fanns där när vi behövde dem, lokalen var luftkonditionerad, personalen var vänliga mot kunderna och pratade även lite engelska.

En viss nyansering av vår uppfattning om Lettland är på sin plats. Utanför storstäderna var mottagandet betydligt trevligare, men tyvärr Lettland så blir Litauen ändå vår solklara favorit.

Så dök det upp ett nytt fält med jättelokor, eller kanske troligare sosnowskys loka eller Stalin's Revenge. De vi sett växer villigt på betydligt torrare mark än vår vanliga jätteloka samt upplevs något högre, men samtidigt både smalare flockar och stammar.Ett vackert gräs som jag inte känner igen

Lettland är fullt av mindre kärr som skapar en unik biodiversitet. Hade t.ex. detta varit hemma hade det både varit övergött och igenväxt och varit ett naturreservat.

På eftermiddagen mötte vi de första regnskurarna under resan. Temperaturen sjönk snabbt från 30-32C till 20C, men steg efterhand igen och när vi kom fram för kvällen visade bilen 33,5C.

Vi svängde av stora vägen för att titta på en gammal djurfabrik. Det fanns några modernare fodersilo, en fodervagn stod ute, men fläktarna var inte igång och det luktade inte hönsskit. Några av byggnaderna såg dock ut att vara i skick för att hysa djur med hela fläktar och dörrar. Det kanske råkade vara mitt emellan två omgångar?
Hur som helst har vi på avstånd sett något som skulle kunna vara en modern grisfabrik och idag har vi sett ett flertal mindre till halvstora mjölkgårdar och även ett par mjölkbilar.

I morse hade vi sett ut en lämplig stad, Palanga, att stanna för natten strax efter gränsen till Litauen. När vi kom dit möttes vi av en strandpromenad packad av människor i flipflops och badshorts.


En snabb överläggning och lite koll på kartan och vi valde att åka vidare till Klaipeda. Väl där möttes vi av avstängda vägar, hela innerstaden (där de flesta hotell ligger) var avstängd för en festival.

Ett bra sätt att använda en häst, att snyggt uppklädd köra runt turister

Återigen ett stort tack till OpenStreetMap, med dess hjälp hittade vi ett bra hotell utanför den avstängda stadskärnan men ändå gångavstånd.


Sista kvällen i Litauen så gick det även att lura i den inbitne cocadrickaren en halv öl, men inte utan coca till. Vi fick en fin trerättersmiddag för två på en bra restaurang för 106 LTL, dvs 141 kr per person.


Promenaden hem avslutades återigen med trädkramning. Denna gång en helt gigantisk asp, den största jag sett. Dessutom fanns det två till lika stora.

I morgon ska vi handla lite till, göra en dagstur mot nordväst och försöka fotografera en grå ko. Sedan fortsätter såklart jakten på grisfabrikerna och det är nog vad vi hinner med tills vi ska vara vid färjeläget senast kl 19. Sista kapitlet på vår baltiska resa kommer därmed inte förrän vi kommit hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar