lördag 26 juli 2014

Vägen till Riga


Frukost intogs på 10:e våningen på hotellet i Daugavpils med fin utsikt åt alla fyra väderstreck. Men på rummet blev vi lite fundersamma, det ingick två stycken inplastade näsdukar i kittet. Hur tänkte de här?


Utanför dansades folkdans till hög musik på lördagsförmiddagen.
 Diverse gamla spårvagnar i mer eller mindre välanvänt skick rullar i staden.

Här träffade vi också på resans första grisar.
Vi har flera gånger ställt oss frågan, var är alla grisarna? Vi har inte sett en enda utegris och vi har inte  sett några grisfabriker, men griskött är vanligt och det känns märkligt att allt skulle vara importerat? Det är samma med höns, vi har idag sett det första stället som skulle kunna varit en hönsfabrik men det såg övergivet ut. Det finns väldigt lite höns på gårdarna på landet.

Vi åkte ner till floden för att försöka få några vackra vyer av vattnet och det var riktigt klart. Det doftade ljuvligt att allt ogräs som blommade och folk passade på att bada.


Koloniområden och trädgårdsland är normen. Det finns i princip inte en enda trädgård som inte har ett stort trädgårdsland. Det finns dock gräsmatta också, så hela trädgårdarna brukar inte vara uppodlade.Eftersom kyrkkullen är en av sevärdheterna åkte vi dit och tittade på dem. Lite speciell färgsättning kan man ju säga.


Den andra sevärdheten är resterna av Europas största borg.
Den visade sig vara så stor att man körde in i den och där låg både bostadshus och gamla övergivna militärförläggningar. Så småningom insåg vi också att det fanns en speciell plats för turister, dock inte utmärkt så att turister hittar dit. Detta är tyvärr ganska typiskt för båda länderna, (utländska) turister är inte något man krusar för.


Vi lämnade Daugavpils bakom oss och styrde mot Riga, men vid sidan om huvudvägen. Det gick dock inte helt som på räls, småvägarna var så lappade och lagade att Lina klagade. Jag tyckte de var mycket bättre än all rullgrus för det var bara att gasa på och hålla sig i ratten, men Lina påstod att fettet skakade så hon fick träningsvärk av alla vibrationer...

Miljön var vacker, men husen var i mycket sämre skick än i Litauen. Ungefär lika många storkar dock.


Efter någon timme kom vi till en lite större stad och letade upp den enda restaurangen, där hade vi tänkt äta lunch. Tyvärr var den bokad till en bröllopsfest där det lustigt nog just spelades Cotton Eyed Joe med Rednex.


Vi hade inte så mycket val, det var 1-2 timmars resa till närmaste restaurang så vi handlade bröd och pålägg i lokala mataffären istället. Nu inriktade vi oss på att leta upp en lämplig plats i skuggan att äta på. Skugga var inte lätt i detta mest öppna landskap, men så småningom fann vi en lugn plats längs en grusväg.

Det fanns lite mygg vid lunchstället och en orsak kan ha varit att det strax i närheten fanns en gammal nedlagd torvbana. Den rullande materielen stod kvar på spåren. Det fanns en torvfabrik med modernare traktorer, så verksamheten är i drift, men åtminstone inte den delen av torvbanan vi såg.


I Lettland finns det en del staket, även om det inte är mycket. I Litauen var alla djur vi såg antingen lösa eller tjudrade. Men det är verkligen inte mycket djur vi sett, står de flesta alltid inne?


Klockan gick och vi började köra alltmer raka vägen mot Riga. Sista 8 milen körde vi på en nybyggd väg som inte var utritad på Garmins karta. Ca 1 mil av den var inte ens med på OpenStreetMap, så det blir till att fylla i lite luckor när vi kommer hem.

Det är så gles trafik att det är lätt för lastbilar att köra om
När vi startade i morse visade bilens termometer 29C och när vi kom fram till Riga visade den 33,5C. Vi siktade in oss på ett relativt dyrt hotell i centrum och förvissade oss om att det fanns luftkonditionering. Tyvärr har vi nu insett att den inte fungerar men vi är för varma och trötta för att försöka byta rum. Känner oss blåsta vilket kanske var spiken i kistan för hela vår bild av Lettland.

Vi gav oss ut i vimlet på lördagskvällen i centrala Riga, både för sightseeing och en bit mat.Öl med låg beska som hade passat mig bättre än Lina


Snygga mönster på brunnslocken!

Uteservering/pub längs katedralen


Lina önskade sig en tupp, lite tung och dyr dock

Resans andra gris
Rigas prisbild är ungefär som hemma och generellt är Lettland ungefär 2 till 3 ggr så dyrt som Litauen. Litauen upplever vi dessutom som både intressantare och gästvänligare så i morgon åker vi tillbaka till Litauen inför sista hotellnatten på resan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar