onsdag 20 augusti 2014

Bitömmare, ett bortglömt redskap i min biodling

Bitömmare fungerar är som en backventil för bin och används för att få bort bin från honungslådor. Det tar lite tid för bina att lämna lådan och man behöver göra två besök. Jag köpte några sådana tidigt i min biodlarbana men tyckte inte de fungerade så bra. Men nu tyckte jag det var dags att de dem ett nytt försök.

Slutsatsen är att de är mycket bättre än vad jag tidigare kommit fram till. Jag har två varianter
http://www.joelvax.se/butik/produkter.pl?falt=5&varde=98&mall=mall_vara.html
http://www.biredskapsfabriken.se/se/artikel.php?kid=13-34&mall=lista.php&id=460

Det kan vara så att jag tidigare haft dem på vid fel tid, enligt uppgift ska de sättas till på morgonen och det är just där problemet har varit, jag är morgonsömnig. Men nu har jag slutskattat sammanlagt 12 samhällen med bitömmare, både med att låta dem sitta ett dygn och flera dygn.

En stor skillnad som jag inte tänkt på tidigare är att så länge man inte lyft av någon bitömmare från en kupa har man väldigt lite flygbin i luften och därmed inget röveri. Man kan jobba snabbare och behöver inte täcka över ramar.

Den metod jag använt de här dagarna är:
Sätt i bitömmare på morgonen.
Efter ett dygn skatta ramarna från alla samhällena utan att röra bitömmarna. Lasta lådorna.
Ta bort bitömmarna, packa ihop kuporna och åk vidare till nästa bigård och placera ut bitömmarna igen.

Bitömmare kräver visserligen både ett extra lyft av en skattlåda och ett extra besök i bigården, men tidsvinsten är avsevärd ändå eftersom det är så lite bin på ramarna.

Med bitömmare skattar jag 13 lådor i timmen. När jag provade biblås tidigare i sommar så gjorde var vi två personer som kom upp i 12 lådor i timmen, dvs 6 lådor/timme och person. Med vanlig borstning gör jag 5 lådor i timme.

Tiden för blåsning är nog inte riktigt jämförbar med andra biodlare, detta var LN-ramar med avståndsstift, med ett lägre ramformat och hoffmanramar går det säkert att göra det dubbla.

Till nästa år budgeteras för ett antal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar