måndag 4 maj 2015

Förstaskörd långt före förstaskörd

Häromkring är höstsådd raps första honungen man kan skörda från bina. Förra året var väldigt tidigt, då slog den ut sista dagarna i april och första skörden gjorde jag på sista dagen i maj.

Nu har jag tagit biodlingen till en ny dimension - sälg!

På försök satte jag skattlådor till en bigård den 22/3 (http://oloflaurin.blogspot.se/2015/03/skattlador.html). Det har krävts planering, starka samhällen i just den bigården och utbygga ramar. Tanken har funnits i flera år, men nu föll bitarna på plats.

I år är rapsen senare än förra året och har ännu inte slagit ut runt kuporna.

Den 1/5 kunde jag skatta sammanlagt 23 ramar från olika kupor i den utvalda bigården. Så här i efterhand inser jag att jag kunde skattat mer, nu tog jag bara de mest fyllda ramarna.

Efter att ha förvarat ramarna i utrymme med lufttork i ett dygn hade slungan säsongspremiär den 3:e maj.
Det är tveksamt om torkningen hade behövs, nu fick den 16% vattenhalt. Honungen är mild och söt, med en svag dragning åt kola. Färgen är relativt ljus. Jag ska tappa denna på småburkar så snart jag hinner.

Jag har i princip alla bigårdar placerade vid större eller mindre buskage av sälg. I de samhällen som inte fått skattlåda har jag inte märkt mer indragen nektar än vanligt, så det finns all anledning i fortsättningen att sätta skattlåda på alla redan i mars, långt före vårgenomgången, och sedan om det blir det ett bra år för sälgen skatta en del precis före rapsblomningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar