lördag 30 april 2016

Förodla pumpa, gurka och squash.

Det brukar vara lagom att så pumpa, gurka och squash ( i resten av texten skriver jag bara pumpa men det gäller alltså även gurka och squash) ungefär 3-4 veckor innan de ska ut på friland. Här i Skåne där jag bor brukar man kunna sätta ut plantorna i slutet av maj  så jag sår i slutet av April. I år testar jag en ny metod. Tanken är att spara plats och arbete. Jag föredrar nämligen att inte skola om pumpa utan vill så direkt i den kruka som plantan ska stå i ända till utplantering. Har man oturen att ha frö med dålig grobarhet är detta mycket platskrävande då jag brukar så i 8 cm krukor. I år har jag därför gjort på följande vis. 

Jag börjar med att blötlägga fröna ungefär 12 timmar i en burk. Därefter häller jag av vattnet och lägger ett par lager blött hushållspapper i botten av burken med fröna uppe på. Pappret ska vara så blött att det bildas en liten vattenpöl i kanten av burken om man lutar på den men det ska inte rinna ur vatten om man försöker hälla av det. 


Burkarna placeras i skåpet ovanför kylskåpet dör det är mörkt och lite varmare än rumstemperatur.


Sedan är det bara att vänta... Pumpa gror rätt fort så redan efter 1-3 dagar brukar man kunna se rotämnet som sticker ur de frön som är livsdugliga. Att jag har handskar på beror på att jag har en torrspricka i fingret och försöker att undvika att få jord i såret. Inte nödvändigt för groddens skull med andra ord!Nu är det dags att så. Jag fyller krukorna med drygt hälften av näringsrik plantjord. I detta fallet Hasselfors P-Jord. Att jag bottnar med mer näringsrik jord och inte använder såjord i hela krukan är för att jag inte ska behöva gödselvattna lika mycket innan plantorna flyttar ut. Näringen i plantjorden räcker i ca 3-4 veckor vilket gör att jag i bästa fall inte behöver gödselvattna innan plantorna kan planteras på friland.


På det lägger jag ett lager såjord som är mer näringsfattig och luftig. (Hasselfors S-jord denna gången) Jag lägger försiktigt ut fröna med rotämnet neråt.


Slutligen täcker jag med ett lagom tjockt lager såjord och vattnar så att jorden är fuktig. Brickan med krukor placeras i rumstemperatur och måste stå ljust så fort bladen kommer upp.

Nu börjar väntan nummer två... Men återigen Pumpor är tacksamma och snabba och redan efter 1½ dygn bryter de första bladen ytan. Ett par dagar senare ser det ut såhär.


Av de 64  groende frön som jag sådde kom 63 upp och mår prima. De står nu under lysrör i rumstemperatur. När de första karaktärsbladen kommer får de flytta ut i Odlingstunneln i väntan på att kunna placeras ut på friland.

Att det är platsbesparande är helt klart en fördel. Av det 12 Jumbo Pink Banana fröna jag groddade grodde endast 1 frö och av mina Sweet Dumpling frö grodde inte något. Andra sorter har dock haft grobarhet från ca 80-100%. I slutändan så slapp jag så ca 40 frön och sparade in en hel bricka med krukor. 

Jag har även använt denna metod när jag förodlat bondböna och bönor. Det fungerar lika bra där och den första omgången bönor bor redan i odlingstunneln!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar