söndag 11 december 2016

Underhåll av hönsens vattenkoppar


Som vanligt när kylan kommer får vi problem med läckor i vattensystemet i stallet. Detta kan låta som en klagosång men är mer tänkt som kom-i-håg till oss själva att fixa detta i sommar när det är varmt och slangarna är mjuka och vattnet avstängt.

Det är flera orsaker till läckorna, på de gamla lossnar den gula pipen inne i koppen, dels lossnar slangen när den blir kall och stel från koppen, dels kommer det skräp i slangen. På de nya passar inte riktigt slangens tätning så det behövs två slangklämmor och när slangen blir kall så är det svårt att få det helt tätt. De nya skruvas också i en hållare i plast med minskande gängor. Tanken är man skruvar tills det blir tätt. Problemet är att skruvar man lite till spricker plasten... Dessutom har vi två sorters T-kopplingar, den ena har lite för små flänsar för att vara tät, den andra har lite för stora för att gå att ta isär.

Jag har ändå börjat byta ut de gamla kopparna mot de nya för de är generellt lite tätare. Återanvände en del gamla kopplingar där jag inte fick isär T-na - och fick ett klassiskt sätt hur legionella uppstår i ett varmvattensystem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar