söndag 12 maj 2013

Söndagsnöjet


Eftersom vi har tidigare erfarenhet både av att sätta staket och framför allt av att underhålla staket valde vi att skaffa rätt verktyg. Kedjesträckare kniper om en tråd i var ände, sedan är det bara att sträcka genom att ricka hävarmen framåt en länk i taget. Det gäller bara att komma på vad man ska sträcka mot.

Skarvning av tråd görs absolut lättast med gripple och grippletång. De är ganska dyra, både gripplarna och tången, men otroligt arbetsbesparande och resultatet blir bättre än om man tvinnat. När det bli minusgrader krymper järnet i tråden och när det blir plusgrader nästa vår kommer nätet att slacka och med gripplarna är det lätt att spänna upp igen. När solen gick ner var ca 200 meter lammnät prydligt uppspänt.

För att hålla göra nätet maximalt rävsäkert kommer vi såklart att ha el på utsidan, men vi har även gjort en tillräckligt bred gång på utsidan för att det ska gå att klippa gräset på båda sidor om nätet och man bara behöver ta trimmer precis under. Nätet sitter ca 5 cm från marken för att trimmertråden ska gå fritt. Det fria utrymmet på utsidan tillåter också att köra snöslunga så att drivor som lägger sig i nätet och eltråden kan slungas bort precis utanför nätet och det ska gå att hålla rävsäkert året runt med undantag av enstaka dagar när det snöat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar