torsdag 10 augusti 2023

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5.

Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen har lite varit en besvikelse. Känns som nätet är överbelastat och någon av operatörerna tillåter inte hotspot/router. Igår tog dessutom vår surfpott slut på routern och vi bestämde att det inte var lönt att köpa mer surf. Som måttstock till framtida resor, ganska precis 2 GB/dag förbrukar vi utan att titta något på video alls. Kartor, slå upp sevärdheter, leta badstränder, slösurfa på nyheter, sociala medier etc.

Hur som helst med mobilen i ett visst läge kunde jag ändå ligga och surfa tills Lina vaknade. Sedan så började jag tjata om att vi ska cykla en sväng innan vi kör till färjan! Då var klockan 6. Jag har nämligen fått en ny mission, att cykla i olika länder. Jag har insett att före denna resan hade jag cyklat i Sverige, USA, Danmark, Tyskland, Turkiet och nu Estland, Lettland och Litauen.

Och nu även i Polen! Kl 8 cyklade vi genom en öde badort med tomma restauranger, pubar, casinon och strandpromenader. Vårt mål med cyklingen var en turfzon som låg en bit bort på stranden vid en nationalpark. Vi lämnade cyklarna vid vägs ände och gick sista biten.







Tillbaka till bilen packade vi ihop allt och körde den sista lätt nervösa biten till färjan och vi kom dit utan felkoder! Vi var tidigt där, nummer 3 i kön, men de öppnade incheckningen strax efteråt.



Bordningen gick smidigt och med husdjur behöver man boka en hytt på färjan och det var jätteskönt att kunna fördriva tiden med att ligga på varsin säng och slappa i stället för att trängas i stolsraderna.

Väl i Ystad körde vi raka vägen hem och var hemma vid 21-tiden.


Sammanfattning

Lite erfarenheter från resan. Är det varmt så går det inte att lämna hundarna i bilen, då är det lättast att laga mat själv i bilen, snarare än restaurang. Passa på att äta på lokala lunchrestaranger när det är dåligt väder. Det har varit lättare än jag trodde att resa med hundarna, stor skillnad mot att ha 4 st som vi hade förra året.

Resan genom Polen istället för ett regnigt Klaipeda i 3 dagar var värt det, men väldigt slitsamt. 5 dagar hade passat bättre för den resan, eller skulle vi valt motorvägar direkt. Man ska ha respekt för att det är slitsamt att köra när trafiken är tätare och tempot högre.

Vi behöver bättre myggnät och lösningar så man kan sova med öppen/haspad dörr om vi reser i varmare klimat.

Lina behövde tvätta efter 17 dagar, jag hade klarat alla 22.

Batterikapaciteten i bilen är på gränsen till för låg med induktionshäll. Det är begränsande i matlagning och vi måste nog uppgradera till litiumbatterier om det ska vara praktiskt.

Det smidigaste är att betala allt med kreditkortet under resa, får en avisering i mobilen efter varje köp. Vi bör nog höja kreditgränsen lite.

Vi har tagit ut 40+80 € i bankomat, det har räckt hela resan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...