söndag 10 maj 2015

Första steget mot en köksträdgård 2015

En bit av vallen och den före detta grishagen ska förvandlas från en kompakt torkad lerkaka till en köksträdgård är det tänkt. En process som kommer ta ett par år men man måste ju börja någonstans.

Jag (Lina) började med att flytta en rad med hösthallon till långsidan mot stengärdsgården. Lerjorden var så kompakt att jag först fick gräva en rad med grep och sedan köra fram och tillbaka med jordfräsen ett par gånger för att få isär klumparna. Därefter kunde jag sätta ner hallonen. Jag brydde mig inte om att klippa ner dessa utan tänkte att de kanske etablerar sig lättare om de får ha lite grönt kvar. Vi får se om det stämmer. Resten av hallonen får stå kvar på gamla stället till hösten. I present fick jag dessutom 3 gula hösthallonplantor som planterades i den änden som är närmast grinden. Tack Frida!

När hallonen var flyttade så tog Olof och jag tag i att sätta jordärtskockor. Det som var kvar av det vi odlat i två pallkragar räckte till ca 30 kvadratmeter. Här har vi odlat potatis i halm för två år sedan och grisarna har inte bökat denna lilla biten så här var jorden fina att jobba med.

1 maj är potatissättardagen och med hjälp av min pappa som kom på besök så påbörjades projektet att sätta potatis. Inte helt lätt då jorden var armerad av halm som grisarna trampat ner i marken. Det fanns inte på kartan att köra jordfräs eller att gräva fåror utan vi fick helt enkelt ta i för kung och fosterland för att bara glänta på jorden och peta ner en sätta.

Efter flera timmars slit hade vi lyckats få ner 13 rader... och då tog orken slut...Hualigen... Det var som att gräva med grep i armerad betong. Kommer nog inte bli någon toppenskörd men förhoppningsvis rår potatisarna i vart fall med att gro och komma upp.

Efter en natts vila tog pappa och jag nya friska tag och satte resten av sättorna och ytterligare 16 rader kom i backen.  Innan vi gav upp för dagen fick vi även ner våra sättlökar i de två bäddarna som vi förberett tidigare.1 Bintje http://en.wikipedia.org/wiki/Bintje
2 Asterix http://varieties.potato.org.uk/varieties/view/Asterix
3 Arran Victory http://varieties.potato.org.uk/varieties/view/Arran%20Victory
4 Valor http://varieties.potato.org.uk/varieties/view/Valor
5 Toscana
6 Sarpo Mira http://varieties.potato.org.uk/varieties/view/Sarpo%20Mira
7 Mayan Gold http://varieties.potato.org.uk/varieties/view/Mayan%20Gold
8 Red Emmalie http://varieties.potato.org.uk/varieties/view/Red%20Emmalie
9 Jester http://varieties.potato.org.uk/varieties/view/Jester
10 Casablanca http://varieties.potato.org.uk/varieties/view/Casablanca
11 Red duke of York http://varieties.potato.org.uk/varieties/view/Red%20Duke%20Of%20York
12 Anya http://varieties.potato.org.uk/varieties/view/Anya%20
                            
Sedan var vi och hämtade några extra sättor  på Bokeslundsgården. 5 sorter och 5 av var sort. Dom har ännu inte hamnat i landet men  vi numrerar dem i vart fall

13 Early Rose (Kan vara den röda tidiga sort som min farfar odlade) http://www.nordgen.org/index.php/skand/Vaexter/Innehaall/Froe-vegetativt-material/Potato/Early-Rose
14 Delikatessen
15 Violetta (av samma potatisförädlare som Red Emelie)
16 Maori (från Nya Zeeland)
17 Rosamunda http://www.europotato.org/display_description.php?variety_name=ROSAMUNDA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar