fredag 5 maj 2017

När det inte blir som det var tänkt, ett försök att rädda vitlök.

"1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3" - 573PHEN H4WK1NG står det på tröjor som just nu marknadsförs hårt på bla Facebook. Stämmer det så är odlare himla smarta. Vi har genom alla tider anpassat oss och modoifierat våra metoder. Som ni alla vet så är det inte alltid det blir som det var tänkt och man får hitta på någon annan lösning eller annat användningsområde.

I fjol inledde jag sommaren med att bli sjuk pga feltillverkad medicin. Nu mår jag bra igen men  förra sommar var inget vidare och ogräset vann i landet. Lite avkastning gav det även om kvickroten växte igenom de täckta bäddarna och det var svårt att hitta lök och vitlök bland allt ogräs när det var dags att skörda.

Jag trodde att jag lyckades men icke. Jag hade missat att ta upp en hel rad vitlök och den grodde fint som ett pärlband med tussar i ogräsbädden nu på vårkanten.


Då kvickroten har tagit fäste har vi bestämt att låta grisarna lösa ogräsproblemet åt oss i köksträgården. Grisar är inte speciellt förtjusta i vitlök utan kommer nog mest böka sönder tussarna. Att förstöra vitlöksplantor svider i en odlarsjäl så jag beslutade mig för att testa att ta upp och flytta plantorna till det stora "landet" på 5000kvadratmeter.


Fördelen med flytten bli att varje planta får bättre plats och mer näring att tillgå när de står en och en. Chansen att det blir en klyftad lök borde öka dramatiskt. Jag gav mig ut med grepen och grävde upp tussarna. Det blev en hel hink full med plantor och lukten av vitlök skrämde nog bort alla vampyrer i grannskapet! Jag är inte riktigt hundra på vilken sort men förmodligen Clédor


Så här ser det ut när en hel lök har grott i backen. Innan utplanteringen kommer jag dela och skaka av jorden för att vara säker på att inte få med kvickrot till nya landet. Det är i princip ogräsfritt efter att grisarna har bökat där i omgångar de sista 2 åren.  Med Bruntes hjälp  (Honda tvåhjulstraktor med kopplad kup-plog) gjorde jag en ca 15 cm djup fåra där jag placerade de drygt 200 vitlöksplantorna lutade åt ena sidan.


Därefter krattade jag över jord först från ena hållet så rötterna täcktes och plantan stod på sned.


När det var gjort vände jag och krattade tillbaka så att plantorna reste sig upp.Naturligtvis borde jag ha vattnat men arbetet på mitt hundtrim kallade. Jorden var rätt fuktig i botten så förhoppningsvis klarar det sig ändå annars får jag vattna senare. 

Nu är det bara att vänta och se vad det blir av detta sätt att rädda det som blev fel förra året. Det värsta som kan hända är att alla plantorna dör. Då har jag slängt bort ett par timmars arbete. I bästa fall kommer jag ha massor av vitlök. Egentligen hoppas jag på ett halvlyckat resultat där lökarna växer till men inte klyftar sig. Det vore helt klart  trevligt men massor av runda vitlökar, de är lättare att skala! 

För er som inte lyckades läsa det som stod överst så är det ett citat från den teoretiske fysikern Stephen Hawkin - "Intelligence is the ability to adapt to change." "Intelligens är förmågan att anpassa sig till förändring" på svenska. En bra beskrivning på oss som odlar eller hur! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar