lördag 13 juni 2009

Pannrum

Mycket brädor blir det. Golvvirke till ovanvångingen fyller halva ovanvåningen. På bilden ser man även konstruktionen med luftspalt, vindpappskiva och fyrhydningspapp mot takfoten. Innanför takstolarna ska det sitta en väv och sedan panel dikt an. Fickorna som bildas mellan takstolar, papp och panel ska fyllas med inblåsningsisolering.



Pannrummet har blivit byggt i veckan. Det är en vanlig innerregelvägg med stålreglar, gips och rockwool. Det ska bli dubbel gips när det är klart (om det nu inte redan blivit det).



Enklaste sättet att få en brandklassad dörr till pannrummet är en ståldörr. Hur sätter man in en ståldörr i ett hus som har 190 i takhöjd? Man gör den inåtgående och bilar bort 20 cm gammalt stallgolv. En ny gjutning är gjord som golvplan, man tar helt enkelt ett steg in på planet och fyller i pannan.



"Tekniktanken" är den varmvattenackumulatortank som innehåller varmvattenberedning, elpatroner mm. Det finns ingen egentlig varmvattenberedare utan varmvattnet tillverkas i tanken genom att ett långt kopparrör går genom det varma ackumulatorvattnet. Man förlorar några grader på varmvattnet i förhållande till ackumulatorns temperatur, å andra sidan tar aldrig varmvattnet slut så länge man eldat i pannan. Elpatroner installerar man alltid som backup ifall man inte har möjlighet att elda under en period. Övriga 5 ackumulatortankar är slavtankar till huvudtanken. Vi har sammanlagt 3000L vatten som värmelager för att pannan ska kunna brunna kontinuerligt på bästa effekt. 3000L vatten är dimensionerat för att räcka med en eldning om dagen vid ca -20ºC även om det är svårt att förutspå husets energiförlust. Å andra sidan, de få dagar det är under -10ºC på vintern är väl ok ifall man måste göra två inlägg i pannan.



I veckan har plåtslagaren gjort nya fönsterbleck på ovanvåningen och en ny huv på den skorstenen som vi ska spara. De gjorde även en specialveckning av plåt som reparation där gamla skorstenen satt. Vår takveckning går inte att få tag på längre. Bilden ger inte riktigt skorstenen rättvisa, den blev jättesnygg.


Fönsterblecket på gaveln var skönt att få på plats så snabbt, det regnade nämligen in rätt mycket när det blåste och regnade från öster. Nu hinner det torka upp ordentligt innan vi bygger färdigt väggen.

2 kommentarer:

  1. Här händer det mycket ser jag. Det rycker grymt mycket i mina renoveringshänder... Ser fram emot lite mer 360-bilder från pannrum och maskinrum... Bra jobbat!
    /Broder Jon som sakta tuggar sig närmare 800 cacher

    SvaraRadera
  2. Rysaren "Det döende huset återuppstår" fortsätter. Det är en riktigt intressant följetong som för oss "läsare" är rolig att få ta del av, men som för er ser ut att vara både rolig och jobbig. Vill ni ta en brake är ni välkomna till Flahult. Ring först så vi är på plats annars finns nyckeln på vanliga stället
    Inger

    SvaraRadera

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...