onsdag 24 juni 2009

Plötsligt händer det!


Redan innan vi köpte huset hade vi konstaterat att garagetaket borde göras om till en gigantisk groggveranda. Så när vi ändå skulle regla upp gaveln för isolering passade vi på att öppna helt och göra plats för en helglasad fönsterdörr...

Annars har det varit full aktivitet. Värmepannan kom idag. Den väger som en liten fiat så vi var många som slet för att lasta av den och baxa upp den för två trappsteg in i pannrummet. Men in kom den!

Pappa har hjälpt oss att tvätta och skrapa färg från kenneldelens utsida. Nu ska några skador i putsen lagas, sedan blir det ommålning med vitt!


Ovanvåningen är redo för att lägga golvspån. Det har dock kommit lite emellan med reglingen så vi har väntat tills gavlarna är på plats. Golvspånet ska limmas och skruvas i golvplanket för att nå maximal stabilitet eftersom avtåndet mellan bjälkarna är betydligt mer än vad som är normalt idag.

Gavlarna har fått vindväv och börjat få lite reglar på insidan.


Sedan lite fotodokumentation över olika lösningar, kan vara bra att ha inför framtiden. Ovanför isoleringen i nocken och utåt taket (med distansläkt) sitter en vindskyddsskiva i form av styv wellpapp. Skivan är häftad i takstolarna men inte någonstans i distansläkten. Distansläkten är skruvade i undertaket. Om man i framtiden vill byta tak kan man riva hela taket ner till takstolarna och ersätta undertaket (brädtaket) utan att isoleringen blir skadad.


Ventilationen av luftspalten mellan undertaket och vindskyddet utanför isoleringen har vålllat mycket huvudbry. Vi har diskuterat med uppåt 10 olika personer med snickarkompetens och fått ungefär 15 olika (men tvärsäkra) svar på hur vi ska och inte ska göra. Problemet ligger i att väggarna är murade ända upp till brädtaket så det finns ingen luftspalt ut. Den mest trovärdiga personen var isoleringsexperten som sa att eftersom det murade rör sig på ett annat sätt än brädorna kommer det alltid att vara en springa som luftar. Dock för att inte sätta oss i en situation med för lite ventilation blev lösningen efter mycket om och men att borra ett par stora hål i brädtaket och takpappen med hålsåg mellan varje takstol direkt ut under taket och sätta insektsnät. Vi har ju plåttak och det är helt tätt, det enda vatten som kommer in är en gnutta kondens och snödrev. Lägger man om taket till mindre tätt tak med pannor måste man göra en annan lösning, men då får man göra det från utsidan.


Sedan lite dokumentation över avstånd från murstock till bärande brännbar del. Först en bild på norra sidan av skorstenen från köket.



Sedan en bild på södra sidan av murstocken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...