fredag 16 oktober 2009

Puffande monster

Det tar lite tid att lära känna en ny vedpanna. Efter knappt en vecka när vi tyckte att "det går ju bra" fick vi uppenbarligen hybris för pannan blev ett puffande monster som fyllde pannrummet med rök. Konsultation av manualer och internetforum hjälpte oss till förståelse av problemet: vi hade inte haft tillräcklig glödbädd i bottnen. Så efter det har eldningarna gått mycket bättre men jag börjar tvivla lite på ingenjörerna som byggt den. Att reglera förbränningen i en panna med tryckande fläkt (som vår) är svårt eftersom förbränningsförloppet är så varierande, mängden brännbara gaser ändras hela tiden och emellanåt hinner inte pannan förbränna allt. En sugande fläkt ger en konstant förbränning där insugsluften istället varierar beroende på hur förbränningen förlöper. Tryckande fläkt är lite som att balansera en upprätt lång pinne. Visst går det, men att hålla den i toppen är mycket stabilare.

Nåväl varmt blir det och det tar minimalt med tid och arbete att elda och det är ju trots allt det viktigaste när den väl är injusterad.

För övrigt har vi ägnat kvällarna åt finliret med isolering och invändig beklädnad av takkuporna men vi har mer kvar. Det märks direkt skillnad på klimatet på ovanvåningen.

Lina har fixat upp fönsterlampor på bottenvåningen så det börjar bli riktigt mysigt inne nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...