lördag 11 september 2010

Förstörda honungsramar?

Den honung som bina drar in har lite olika egenskaper beroende på vilka växter de kommer ifrån. Bland annat skiljer förhållandet mellan fruktos och glukos, t.ex. oljeväxter har hög halt av glukos. Den höga glukoshalten gör att rapshonung stelnar (kanderar) väldigt lätt, lämnar man den i kuporna så gör den det redan i cellerna i ramarna och den går inte att få ut och pga detta måste man slunga rapshonungen inom några veckor efter att rapsen slutat blomma. Vi hade lyckats missa tre sådana ramar upptäckte vi när vi slut-slungade för säsongen och hade tänkt slänga dem. Honung som kanderat i ramarna är oanvändbar, inte ens bina kan inte själva få ut den på vinterhalvåret. Men så igår kom Lina och jag på ett användningsområde...
Vi stoppade helt enkelt ramarna i vatten över natten och på morgonen var all honung löst i vattnet. Det är meningen att honungsvattnet ska bli mjöd, vi får se om det lyckas!

3 kommentarer:

  1. Skönt att strejken är över!

    SvaraRadera
  2. Lycka till med mjödet, ni kanske blir vilda som vikingar.

    SvaraRadera
  3. Det blir mycket källvatten (17 liter till 3.5 kg honung enligt Kalle Runristare) för Sven att bära från Eslöv.

    SvaraRadera

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...