Den honung som bina drar in har lite olika egenskaper beroende på vilka växter de kommer ifrån. Bland annat skiljer förhållandet mellan fruktos och glukos, t.ex. oljeväxter har hög halt av glukos. Den höga glukoshalten gör att rapshonung stelnar (kanderar) väldigt lätt, lämnar man den i kuporna så gör den det redan i cellerna i ramarna och den går inte att få ut och pga detta måste man slunga rapshonungen inom några veckor efter att rapsen slutat blomma. Vi hade lyckats missa tre sådana ramar upptäckte vi när vi slut-slungade för säsongen och hade tänkt slänga dem. Honung som kanderat i ramarna är oanvändbar, inte ens bina kan inte själva få ut den på vinterhalvåret. Men så igår kom Lina och jag på ett användningsområde...
Vi stoppade helt enkelt ramarna i vatten över natten och på morgonen var all honung löst i vattnet. Det är meningen att honungsvattnet ska bli mjöd, vi får se om det lyckas!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
En sista nationalpark innan färjan hem
Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...

-
Vid denna årstiden pratar biodlare mycket om att fodra bina. Det finns många olika sätt att se på foder, både ur biodlarens och binas synvin...
-
Nu försöker vi få till försvinningsreden där man kan ta ut äggen framtill. Vi byggde en proptyp för två veckor sedan men hönorna har int...
-
Den nordiska växtgenbanken Nordgen ger varje år privatpersoner möjlighet att köpa en lite mängd frö, lökar eller potatis av sorter som de fö...
Skönt att strejken är över!
SvaraRaderaLycka till med mjödet, ni kanske blir vilda som vikingar.
SvaraRaderaDet blir mycket källvatten (17 liter till 3.5 kg honung enligt Kalle Runristare) för Sven att bära från Eslöv.
SvaraRadera