torsdag 26 juli 2012

Automatiskt vatten utan rinnande vatten

Pump och returslang

Nu har hönshusets automatiska vatten varit igång i 1½ år. Under tiden har en del detaljer blivit utbytta eftersom de inte fungerade som det var tänkt, men den nuvarande konfigurationen fungerar klanderfritt.


Vi har inte rinnande vatten i hönshuset utan har istället en tunna som vi fyller med vattenslangen då och då. I tunnan ligger två dränkbara akvariepumpar som pumpar upp vattnet i en slinga och returen kommer tillbaka till tunnan. För att få lite extra tryck ute i vattenkopparna är returen lite strypt med en påsklämma.

Slangen ut till kopparna är en svart gummislang på 10mm. Svart är bra då det inte blir algväxt i slangen.

Ute i hönshuset går slingan runt genom alla boxar, både i taket och längre ned. Vid varje vattenkopp sitter ett T-rör och en slang ner till koppen. Slangen är fäst med kabelklämmor.

T-rör i taket på varje box

Vi har provat ett antal olika vattennipplar och koppar, denna modell har fungerat i särklass bäst.. Det är en fjäderbelastad pinne i mitten, när hönsen pickar på den rinner vattnet ut i koppen. Kopparna är fästa med buntband och med en träkloss som distans så att dom ska sitta rakt.

Vattenkopp

Om hönsen skvätter smuts i koppen är den lätt att torka ur. Ingen kopp har gått sönder, inte ens hos kalkonerna. Vi har inte haft läckage i någon kopp. Ingen kopp har blivit otät av kalk och stopp i dem förekommer bara om man får en luftficka. På bilden syns det hur mycket kalk vi har i vattnet, det är kalkavlagringar där djuren skvätt ut vatten.

Vaktel som dricker ur koppen

För att få lite extra tryck i vattencirkulationen har vi två dränkbara akvariepumpar kopplade efter varandra och i och med det har vi numera inga problem med luftfickor och det spelar inte någon roll om det är svackor och böjar på slangen längs slingan, pumparna blåser ut det ändå.

Att vattnet cirkulerar gör att systemet klarar lite under nollan dagtid utan att frysa. Dock fryser det i koppen nattetid när djuren inte är där och dricker om det blir minusgrader i hönshuset.

3 kommentarer:

 1. Men du det här var väldigt fiffigt.
  Jag håller på och funderar mig gråhårig över en bra vattenlösning då dom här förbannade vattenatomaterna driver mej till vansinne.
  Jag gör rent dom minst 2 ggr om dagen pga beläggningar och annat.
  Det här måste jag knåpa på oxå..
  /Majsan från Eggeby

  SvaraRadera
 2. Jag har byggt ett eget system som liknar ert. Tack för inspirationen! Har skrivit lite om det här: http://marstorp.albinholmgren.se/2014/02/16/honshusinovation/ .

  Jag har haft problem med att kopparna hängt sig i öppet läge några enstaka gånger. Petar man lite på pinnen löser det sig men det är lite irriterande att hälla ut 25 liter vatten på golvet i onödan. Inget ni känner igen?

  SvaraRadera
 3. Vad trevligt att se en annan fiffig lösning! Vi känner inte igen att de hakat upp sig på det viset, det ser ut som att den gula ploppen är lite annorlunda på din modell. Vi har köpt en omgång koppar till och tyvärr lossnar den gula ploppen ibland på dem. Oftast händer inget mer än att hönsen inte får vatten men ibland läcker det.

  SvaraRadera