måndag 15 juni 2015

I bigården

Hittills har inte biåret varit riktigt som jag tidigare planerade, men det har ändå blivit mycket bra fast på ett annat sätt. Under vintern har mitt jobb tagit mycket tid och energi och jag har bland annat jobbat mycket i Danmark. Framåt april månad började jag bli ordentligt orolig att jag inte skulle ro biodlingen i land och bestämde jag mig för att försöka sälja av en del bin.

Jag såg ut ett antal bigårdar där alla samhällen var bra för försäljning av hela bigårdar. Det dröjde tyvärr länge innan jag fick tid för besiktning, men turligt nog dröjde också det fina vädret så höstrapsen var sen så det var inte hela världen. Bibesiktningen gick bra och jag hittade snabbt köpare. En av köparna ville ha fler så vi besiktigade fler samhällen och även dessa kunde levereras.

Efter detta hade jag i princip sålt alla bra samhällen redan i mitten av maj och resten av sommaren kommer att gå åt att byta drottningar på de som är kvar, de inte håller måttet av en eller annan anledning och är huvudorsaken att de inte var säljbara. Att hålla bisamhällen i säljbart skick är ett nytt begrepp som jag ska försöka styra verksamheten efter.

Nu verkar det inte bara bli drottningbyte i sommare, de har trots allt dragit in en del honung som snart ska slungas. De har även provat att svärma och två svärmar är infångade.
Drottningodlingen har inte kommit igång mer än att jag delat ett avelssamhälle så jag fått ett antal så delar med varsin drottning på g.

Något försök att vandra till ljungen eller till skogen i norra Skåne blir det inte i år, bina är inte i skick till det.

Tyvärr hade jag några vinterdöda bisamhällen. Ett som svultit ihjäl, några som haft möss och ett antal som förlorat sina drottningar i olika stadier. Ovant med vinterdöda, det brukar knappt vara något hos oss. Dessutom 3-4 drottningar som dog under våren.

På utrustningssidan så dröjde det till en bit in i maj innan vi fick biodlingsbilen igenom besiktningen. Den hade då stått sedan 1:e januari då den fick körförbud. Det kostade en slant med bromsok, bromsrör och ny framruta. Med den omfattningen på biodlingen vi har nu känns det inte riktigt meningsfullt med en egen bil, men vi behåller den över sommaren ändå.

När jag åkte hem från ett jobb passerade jag Joel Svensson i Munka Ljungby och hittade en ångvaxsmältare för rimliga pengar. Det är en rostfri tunna med en uttagbar gallerbotten och en tapetångare. Ångan går ner genom tunnan och gallerbottnen kommer ut genom en ventil i botten. Den fungerar bra och snart är de vinterdöda bisamhällena nedsmälta. Har även smält täckvax från tidgare år i den. Jag skiljer på täckvax (och vildbygge/fribygge) från smält ramvax. Ramvaxet innehåller mellanväggar av inköpt vax som kan vara kontaminerat av olika ämnen, medan mitt eget täckvax och vildbygge är så kemikaliefritt man kan få vax. Detta fina vax ska inte in i den kontaminerade vaxpoolen.

Efter förra årets tidsstudier har jag skaffat fler bitömmarbottnar så jag kan skatta 1-2 bigårdar samtidigt. Nu blir det ju inte riktigt så i år, de räcker till alla samhällen på en gång.

Jag har även kommit över lite begagnad honungshanteringsutrustning men inte hunnit testa den. Det är ett rörverk och en kolvtappmaskin. Men är lite tveksam om jag hinner få igång det i år tyvärr.


Närmaste veckan blir det slungning, sedan ska jag direkt samla ihop samhällena på ett vitklöverfält hos en av markägarna där jag brukar ha bin. Målet är att få ut dem där om ca en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...