tisdag 31 mars 2009

Uppvärmning

Jag har ägnat lite tid åt att sammanställa olika uppvärmningsalternativ. För att få några värden att utgå ifrån räknar jag på
23000 kWh uppvärmning om året
7000 kWh varmvatten
5000 kWh hushållsel
Det finns inga uppgifter idag, men om man slår ihop Linas och mina elräkningar idag hamnar man ungefär i denna omfattningen.

I princip bör vi räkna på att vi lånar till 100% av uppvärmningssystemet i huset.


Obs att tabellerna nedan är total kostnad för energi, investeringenskostnaden (livslängen avgör hur många år den ska fördelas på) och ränta på investeringsbeloppet, siffrorna innehåller alltså betydligt mer än bara el/ved/pellets.

Nedan en tabell som gäller om:
- elpriset kostar 1,50 kr/kWh
- ved är allra dyraste alternativet (briketter 60 öre/kWh)
- låneräntan 6%
Om istället:
- elpriset kostar 3,00 kr/kWh
- ved är färdighuggen levererad hem (35 öre/kWh)
- låneräntan 6%


Slutligen det allra rimligaste framtidsscenariot närmaste 10 åren:
- elpriset kostar 2,00 kr/kWh
- ved är färdighuggen levererad hem (35 öre/kWh)
- låneräntan 5%
Som synes så går det inte att räkna hem ett vattenburet system ens till en ränta på 5% med något annat än vedeldning.
Vi kanske skulle bjuda hem en jord- eller bergvärmepumpsförsäljare och höra hur de får kalkylen att gå ihop?!?
En skillnad på 1000 kr/månad mellan ved och det näst billigaste är en hel del, men är det verkligen värt det? Det finns mycket osäkerhet i kalkylen, om räntan går upp eller om prisskillnaden mellan el och ved blir mindre så försvinner vinsten.
Jag kommer att rösta för direktverkade el och luft-luftvärmepump i allrummet och på sikt solvärmt varmvatten. En modern och snygg vedspis i köket för mysfaktor och på sikt en kamin i gavelrummet. Kenneldelen röstar jag för en luft-luftvärmepump innan vintern eller nästa år. Man kan tänka sig en ny skorsten och pelletskamin i den delen av huset också, men det får tiden utvisa.
Kommentarer?

1 kommentar:

  1. Uppvärmningskostnaden verkar vara en svår analys med alltför många okända variabler. Miljöpartiet har för tillfället många goda retoriker och kan komma att få alltmer att säga till om. Utan kärnkraft kommer el-priset att rasa i höjden samtidigt som svensk industri går under.
    Mor

    SvaraRadera

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...