onsdag 30 september 2009
Svordomar
Brunnen fortsätter att inte innehålla vatten i några större mängder. Ca 100-150L kan vi tappa på en gång om den har vilat i ett antal timmar. Men efter regnet för några dagar sedan så sjunker inte nivån längre, grundvattnet har annars sjunkit 50 cm på två veckor, det är torrt i markerna.
måndag 28 september 2009
Köksdrömmar

Ett visst problem med avloppet från köket uppdagade sig i somras - underkanten på grundmuren under köket där avloppet kunde gå ut låg lägre än trekammarbrunnen... Under sommaren har sedan planen varit att sätta en avloppspump ute, men de är väldigt dyra. Så plötsligt en dag för några veckor sedan fick jag en idé som nu är förverkligad. Pump i vaskskåpet.

Hårda slangar som leder avloppsvattnet upp på andra våningen i det gömda schaktet mellan sovrum o kök.

Självfall på ovanvåningen i kryputrymmet.

Sedan ner i badrummet.

... i en provisorisk båge tills vi gör om badrummet kanske nästa år.

Och inkoppling i badrummet på avloppsstammen som går upp till det kommande wc-t på andra våningen.

Den ena kylfrysen är på plats.

... nästan iallafall, det saknas några flärpar mellan dörrarna men de vill vi inte montera förrän båda kylarna är injusterade.

Och mikrovågsugnen har fått sin förhatliga barnspärr borttagen.

torsdag 24 september 2009
Fyllning av ackumulatortankar pågår
Honungsberedning
Direkt från slungan har jag tappat helt osilad honung i 25 kg hinkar. De har jag förvarat några dagar i ett utrymme där jag skruvat upp värmen till 25-30C. Honungen från dessa 25 kg hinkar häller jag sedan över i 75 kg kärl med tappkran. Där får de stå i ett dygn, då flyter större delen av vaxet upp till ytan.
De stora kärlen står på ett bord så att jag kan sätta en ren 25 kg hink med en sil under.
Det gick att sila 200 kg honung innan silen började stoppa igen. Silar man direkt utan flytseparering ett dygn, behöver grovsilen rensas efter 10 kg och finsilen efter 20-50 kg så detta sätt är mycket arbetsbesparande.
Under tiden honungen har stått och separerat beredde jag ympen. Den här "ympen" är inget annat än väldigt finkristallin honung och det använder jag för att få en jämn och förutsägbar konsistens på honungen. Denna ymp skapade jag i en kastrull med degkrokar och elvisp. En mindre del gammal honung (eller ymp som jag förvarat i frysen från förra året) blandas med ny honung så att det i mängd motsvarar 3% av hela honungen. Ympen vispar man igenom två gånger om dagen och under tiden står den i kylskåpet. Ympen ska bli lite som polkagrissmet och tråda sig när man drar ut degkrokarna. I år tog vi ympen 4 dagar efter att vi startat den.
Ympen hällde jag i en mindre del av hela den silade honungen och blandade mycket noga.
Sedan fördelade jag ut den här blandningen över alla mina 25 kg hinkar och blandade dem (eller rättare sagt, jag lät min pappa stå med borrmaskinen medan jag pratade med en gammal klasskamrat som råkade komma förbi...).
Sedan kan man välja, antingen direkttappa på burk eller tappa på stor hink som man så småningom värmer och tappar på burk. Stora biodlare använder senare metoden för de har inte tid att tappa allt direkt, dessutom blir konsistensen lite mjukare och de stora hinkarna har bättre lagringshållbarhet. Jag väljer dock att direkttappa på burk, efter 3 veckor i ca 15ºC är honungen klar att äta.
tisdag 22 september 2009
Hejdå Japp
Favoritkatten Japp blev ihjälkörd igår.
Japp såg alltid till att man borstade tänderna ordentligt, hans låg ofta ovanpå skåpen i badrummet och fiskade med tassen och det gick inte att gå på toa utan att han kom och kelade. Ute i trädgården följde han alltid med en och kollade in vad man skulle göra, det resulterade i att han var första katten som blev bistungen. Efter ett par stick så höll han lite distans och sedan klättrade han istället runt inne i tallarna framför kuporna och jamade när vi pysslade med bina. Japp blev inte så gammal, han föddes i januari och var då minst av sina kullsyskon och behövde lite stödmatning första dagarna, han fick även någon infektion när han var liten så till och med jag lärde mig ge honom ögondroppar och tack vare all hantering som liten så han väldigt social. I somras fick han följa med på kattutställning eftersom han hade så ovanlig teckning, vit, röd och röd med silver - en trefärgad hankatt. Såklart att han charmade alla domarna, han var speciell. Vi skulle behålla Japp själva för långhårsaveln, hans mamma har en fin stamtavla från korthår och Japp själv var både vacker, hade bra form, spännande färgkombination och var supertrevlig. Sorgligt att inte bilen som körde på honom stannade ens utan att han fick ligga och lida.söndag 20 september 2009
Nyslungat
fredag 18 september 2009
Svullen

Tak på vinden

Eld i kaminen

Elkontakter i retro-stil

Vår gulliga entré

Ett antal element är uppmonterade

Gästrummet på ovanvåningen har fått både tak o vägg, saknas bara dörr.

Hanbanden ska vara synliga, taket ska sitta på undersidan av övre regeln.

Det har blivit en vägg ut mot kallvinden över kenneldelen.

Acktankarna har börjat fyllas m kallt vatten - och brunnen har sinat...

Denna ska lösa avloppsproblemen i köket

Denna ska hålla fötterna varma när man lagar mat.

torsdag 17 september 2009
Pannrummet har fått vatten inkopplat och alla rör i pannrummet är färdigdragna.
Igår kom första lampan i taket upp, en lysrörslampa i köket. Tänk att man kan längta så efter att inte kliva omkring i skumrask hela tiden.
onsdag 16 september 2009
torsdag 10 september 2009
Ytterbelysning
onsdag 9 september 2009
6 upp, 2 ner
tisdag 8 september 2009
måndag 7 september 2009
Köksform
onsdag 2 september 2009
Ett ovanskåp
En sista nationalpark innan färjan hem
Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...

-
Vid denna årstiden pratar biodlare mycket om att fodra bina. Det finns många olika sätt att se på foder, både ur biodlarens och binas synvin...
-
Nu försöker vi få till försvinningsreden där man kan ta ut äggen framtill. Vi byggde en proptyp för två veckor sedan men hönorna har int...
-
Den nordiska växtgenbanken Nordgen ger varje år privatpersoner möjlighet att köpa en lite mängd frö, lökar eller potatis av sorter som de fö...