onsdag 10 mars 2010

Sunkvatten

Vattnet i brunnen har periodvis dålig smak och lukt. Senaste veckan har det varit bra och nu ser vi en tydlig trend. När grundvattnet är högt luktar vattnet illa. Det hjälper lite om vi har väldigt stort vattenuttag då. När grundvattnet är lågt är vattnet bra.

Vi vet inte säkert vad det beror på, men mest troligt är det brunnens utförande som inte är tillräckligt bra, det läcker in organiskt material från övre marklager. Detta organiska materal förbrukar syre från vattnet som i sin tur, skapar svarta utfällningar på bottnen och ger svavelvätedoft åt vattnet.

Det finns nog flera saker man kan göra åt det. Gräver man om översta 1-1½ meter av brunnen och ersätter med cementringar blir det med stor sannolikhet mycket bättre. Genomluftar man vattnet i brunnen blir det kanske bättre. Borrar  man en ny brunn och till det kopplar eventuella filter blir det garanterat bra, men kostar mycket mer. Har kollat runt i området, borrade brunnar behöver nå mellan 60-100 meter ner för att få vatten. Det är 8-10 meter ner till berggrunden. Just nu hämtar vi dricksvattnet i dunk från jobbet.

1 kommentar:

  1. Kass med sunkigt vatten. Ni får skaffa en ål. Lite allmogevoodoo skadar sääkert inte. :)

    SvaraRadera

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...