lördag 18 september 2010

Klistrigt

Veckan har varit en aning klistrig.

Lina har i år kvalificerat sig till sockerblandningsmästare. I år fick slungan agera upplösningskärl, så ut med innerkorgen, i med 67L vatten och och 100 kg socker och en dränkbar pump som fick pumpa runt det en timme eller två. När det var upplöst pumpade vi över i hinkar som vi körde ut och gav bina. Detta upprepades fem gånger veckan.
Ute bland bina gjorde vi precis som förra året, men vi hade lärt oss lite och förfinat tekniken. Vi öppnar locket och drar undan täckplasten lite så att bina kan komma upp och en distansskiva sätts i (syns längst fram i lådan på bilden). Distansskivan gör att bina kan komma upp från lådan, bakom distansskivan till ovankanten av lådan. En specialgjord plastpåse i tjock plast som passar i lådorna sätts i.
Sedan hällde vi i sockerlösningen ända upp till kanten av distansskivan. Att hålla hinken och hälla sockerlösningen är det absolut tyngsta och mest slitsamma momentet, till nästa år bör vi antingen skaffa fler och minde hinkar eller någon teknisk lösning för att pumpa från bilen direkt till lådan.

Med den storleken på lådor vi använder (lågnormal) betyder det att blir det 20-22 kg socker till varje kupa om man fyller till kanten av distansskivan. Tidigare vintrar har inte bina fått riktigt så mycket, men i vintras svälte två samhällen ihjäl så vi ökar givan lite i år. På ytan av sockret häller vi ut lite lecakulor så inte bina drunknar.
När lådan är full med sockerlösning så skär man av plasten längs kanten av distansskivan och sprättar upp den i hörnen. Bina kommer då lätt upp nerifrån till sockerlösningen.
Sedan är det locket på! Bina kommer närmaste veckan/veckorna att hämta sockerlösningen, spjälka den med enzymer, torka den och i övrigt behandla den som nektar. När den är färdigbehandlad lagrar bina in den i sina ramar (i lådan nedanför) och täcker cellerna med ett vaxlock. Denna "syntetiska" honung kommer bina att använda som mat över hela vintern och våren. Förutom att bina ska hålla värmen över vintern så ska den räcka till att föda upp nya bin under våren, första nektarn brukar inte komma i naturen förrän i slutet av april och då har bina varit i full gång att föda upp nya bin i nästan två månader.

1 kommentar:

  1. Så intressant och så mycket arbete för den goda honung jag njuter av på morgonen. Jag skall äta med än mer tacksamhet. Jag undrade just över de små blåbärsliknande bären i lådorna. Såg inte riktigt ut som bin heller. Trodde det var Tailändska bärplockade som varit i farten, men nu vet jag bättre.

    SvaraRadera

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...