söndag 30 maj 2010

Bazarernas Bazar

Lördag morgon den 29:e maj vaknar vi i Tekirdag. Igår kväll minglade vi runt lite på festivalen efter att ha checkat in på hotellet. Tekirdag är en stad snarare än en turistort, känd för sin Raki-fabrik. Medan vi är kvar på hotellet bokar vi ett nytt hotell över internet i Istanbul som ligger på promenadavstånd från Kapali Carsi, The Grand Bazaar. Enligt expedia.se har hotellet även parkering, så vi lätt kan komma till flygplatsen i morgon.

Vi har drygt 10 mil till Istanbul och vägen är rätt tråkig. Turligt nog har vi en cache att stanna vid längs vägen... Det finns inga kartor över området där cachen finns men med lite turkisk intuition hittar vi dit även om det säkert inte var snabbaste vägen. Strax innan vi kommer fram står en plaststork i bo - trodde vi ända tills den rör på sig. Det var en vit stork med 4 ungar som häckade i byn.
Så småningom kom vi fram till cachen och trots att den legat ute i 2 veckor var vi de första att logga den, jättekul att loggat en FTF i Turkiet :-) http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=ef3e8fa1-f359-481c-843c-7c4281577599

Och inte nog med det, cachen låg på en flygplats där det även fanns ett modellflygfält. Det blev lite modellflygsnack oss RC-piloter emellan. Jag blev himla sugen på att börja flyga igen.
Vi åkte vidare in mot centrum, tempot på den 3-5-filiga motorvägen gick alltmer ner mot promenadfart när vi närmade oss centrum, men vid 15-tiden kom vi utan några som helst problem fram till Otel City. Efter några djupa andetag på hotellet tog vi apostlahästarna till The Grand Bazaar.
Bazaren var en mäktig upplevelse. Jag drabbades av information overload, jag bara gled omkring och försökte ta in alla intryck. Vi har varit i flera bazarer, men denna var helt enastående - så stor, så mycket affärer, så mycket turister, så överdådigt med prylar.
Vi åt en god Döner Kebap i bazaren och minglade vidare. Både Lina och jag hade lite saker vi egentligen ville shoppa men energin räckte inte tyvärr. Vi beundrade takmålningarna.
Vissa försäljare tyckte det var extra jobbigt.
Bazaren stänger och låser omkring hela området kl 19, så vi begav oss ut i den Istanbulska sommarkvällen. Ett konstigt fågelläte drar till sig vår uppmärksamhet. Efter konsultation av både internet och wikipedia står det klart att det förutom vanlig tornseglare även finns Alpseglare i Istanbul. På väg hemåt mot hotellet blev det kaffe och milkshake och vi beundrade skyltfönstren i storstaden med allehandla ting.
Väl tillbaka på hotellet la vi oss med fötterna högt och vilade. Framåt 22-tiden letade vi oss ut i sommarnatten för en bit mat. Minglet hade ändrat karaktär, gatuförsäljare hade dukat upp sina klädbutiker på filtar på marken. Vi hittade ett gatukök som gjorde Kebap i bröd och tog med oss upp på hotellet. Mätta både i magen och på intryck somnade vi gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...