söndag 30 maj 2010

Solsting och bisting

Onsdagen började med frukost på stan. På en tvärgata från centrum hittade vi en mysig restaurang som var öppen och efter konsultation av iPhonens reselexikon kunde vi få fram att det vi ville ha var frukost. Det var kanske inte så självklart för vi hade tagit sovmorgon och klockan var nästan 11.

Vi körde vidare norrut längs kusten med fantastiska vyer. För en svensk var det intressant att se militärövningen som pågick, vi såg fler helikoptrar än vad som finns i hela vårt svenska försvar. Då turkiska militärfängelser inte verkar så lockande bestämde vi oss för att avstå fotografering...
Sedan dyker resans första bikupor upp! Självklart att vi måste vända och spana in dem. På den lilla grusvägen dyker en färgglad fågel upp, fort fram med kikare och fågelbok - det visade sig vara en biätare!
Vi hittade bikuporna och jag smög mig fram med kameran, väldigt många kupor var samlade på samma ställe, vi undrar varför? Medan jag fotograferade stod Lina på avstånd och tittade på och plötsligt attackerade  ett bi henne. En vild dans följde innan hon slutligen blev stungen i pannan. Nu ändrade Lina tonfall och började prata om biätaren som en väldigt trevlig bekantskap - fiendens fiende...

Vi körde vidare mot norr och ut mot en udde mot staden Çesme. På väg dit passerade vi allt fler turistgetton, bland annat ett helt i grönt.
Så småningom hamnade vi på ett café vid medelhavets strandi byn Ilica.
Vårt mål i cafébyn var en cache, http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=6fcd2549-7cc3-42da-96fd-8dd88600493b.
Vi hade ingen aning om vad som egentligen väntade oss, det stod något om "public bath and thermal spring" och "on the beach". Efter att ha hittat en parkeringsplats i skuggan (29C grader och vindstilla) så följde vi gpsen ut i hamnen. Längst ut på en pir finns ett omklädningsbås och några "pooler" halv inringade av stenar i vattenytan och massor av folk som badar.
Jag doppar ner GPSen (som även har termometer) och mäter vattentemperaturen till 32C! Nu lyckas faktiskt Lina övertyga mig om att bada för andra gången på resan... Jag hämtar badkläder och handdukar i bilen och sedan provar vi. Märklig känsla att bada där skållhett vatten strömmar ut i hålor längs piren och blandas med medelhavets iskalla (kanske 18C?) vatten. Det är nog en av de fräckaste cacher vi har gett oss på.
På udden fanns ett antal andra cacher, vi lyckades bara komma nära en av dem, övriga var för otillgängliga.
Via vackra vyer
 hamnade vi på café i Çesme och beställde glass... När den kom in visade det sig vara hur mycket glass som helst och i värmen gick det inte att hinna äta upp innan det rann över kanten. En stor glasskatastrof inträffade då Linas chokladglass rann ut över den vita duken...
Vi hade inte riktigt bestämt var vi skulle ha nattkvarter, vi körde rakt igenom centrum på stodstaden Izmir utan att riktigt hitta något som verkade lockande. Lite överläggningar längs vägkanten vad vi skulle göra, efter läsande i guideboken bestämde vi oss för att sikta på den gamla staden Foca. På väg ner mot byn kom vi runt ett hörn och såg den magnifika solnedgången och det fick bli tvärbromsning för ett "Kodak-moment".
Vi hittade ett fint hotell i den mysiga byn, tyvärr fick bara tag på dyr och dålig turistmat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...