 |
Pump och returslang |
Nu har hönshusets automatiska vatten varit igång i 1½ år. Under tiden har en del detaljer blivit utbytta eftersom de inte fungerade som det var tänkt, men den nuvarande konfigurationen fungerar klanderfritt.
Vi har inte rinnande vatten i hönshuset utan har istället en tunna som vi fyller med vattenslangen då och då. I tunnan ligger två dränkbara akvariepumpar som pumpar upp vattnet i en slinga och returen kommer tillbaka till tunnan. För att få lite extra tryck ute i vattenkopparna är returen lite strypt med en påsklämma.
Slangen ut till kopparna är en svart gummislang på 10mm. Svart är bra då det inte blir algväxt i slangen.
Ute i hönshuset går slingan runt genom alla boxar, både i taket och längre ned. Vid varje vattenkopp sitter ett T-rör och en slang ner till koppen. Slangen är fäst med kabelklämmor.
 |
T-rör i taket på varje box |
Vi har provat ett antal olika vattennipplar och koppar, denna modell har fungerat i särklass bäst.. Det är en fjäderbelastad pinne i mitten, när hönsen pickar på den rinner vattnet ut i koppen. Kopparna är fästa med buntband och med en träkloss som distans så att dom ska sitta rakt.
 |
Vattenkopp |
Om hönsen skvätter smuts i koppen är den lätt att torka ur. Ingen kopp har gått sönder, inte ens hos kalkonerna. Vi har inte haft läckage i någon kopp. Ingen kopp har blivit otät av kalk och stopp i dem förekommer bara om man får en luftficka. På bilden syns det hur mycket kalk vi har i vattnet, det är kalkavlagringar där djuren skvätt ut vatten.
 |
Vaktel som dricker ur koppen |
För att få lite extra tryck i vattencirkulationen har vi två dränkbara akvariepumpar kopplade efter varandra och i och med det har vi numera inga problem med luftfickor och det spelar inte någon roll om det är svackor och böjar på slangen längs slingan, pumparna blåser ut det ändå.
Att vattnet cirkulerar gör att systemet klarar lite under nollan dagtid
utan att frysa. Dock fryser det i koppen nattetid när djuren inte är där
och dricker om det blir minusgrader i hönshuset.