torsdag 21 juli 2022

Nydala klosterruin och Eksjö

Vi åkte vidare på vår Sverigesemester och stannade vid Nydala klosterruin.

Nydala klosterkyrka

Det var 35ºC varmt hela dagen så vi turades om att lämna bilen med en kvar, vi vågade inte lämna hundarna ensamma alls trots bra ventilation. Och ute brändes solen och marken.

Såklart loggade vi en cache här. Och här fanns även en turfzon och nu började Lina få upp ögonen för turf också. Det finns så oändligt många geocacher att det är svårt att hitta guldkornen, men utanför städerna finns det bara turfzoner på platser det verkligen är värt att besöka.


Modell över Nydala kloster

Vi åkte vidare till Eksjö. På vägen upp stannade vi till vid Krypestenen. Ett stenblock man kunde krypa under och då skulle man lämna sina krämpor där. Lämnade krämpor, fick typ 13 fästingar. Återigen ett ställe som vi inte hittat om här inte funnits en turfzon.

Det var tyvärr för varmt för ta vara på Eksjö. Den gamla delen av staden är avstängd för biltrafik och varken Lina eller hundarna kunde vara ute i värmen. Men vi letade upp pizzerian med bäst betyg på google maps, ringde och beställde sedan gick jag och hämtade pizzor som vi åt i bilen.

Eksjö kyrka

Torget i Eksjö med vy mot den gamla delen av staden

Efter maten körde vi runt lite och stannade på gamla regementsområdet I 12 där jag gjorde lumpen för 33 år sedan.
Gamla I 12


Plötsligt såg vi en skylt badplats och vi stannade och badade. Gölen hette Rolandsdamm och trots ett år i Eksjö hade jag ingen aning om att det fanns mer än sjön Hunsnäsen där. Efter ett ljummet bad kände vi oss lite fräschare, solen brände inte så mycket längre och vi kunde gå en hundpromenad och ta en turfzon. Vi körde vidare mot Skurugata och hittade en vändzon i skogen där vi övernattade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...