lördag 29 juli 2023

Mot Lettland

Lina började dagen med ett dopp, sedan passade vi på att fylla upp våra vattendunkar. Nästa stopp var bilverkstaden och försäljaren som jobbade ringde kundmottagaren som vi pratade med igår (det är lördag). Vi fick ut vår nyckel, sedan skickar han en faktura på e-post till oss. Mycket trevliga och bra service.

Men inte helt oproblematisk ändå, redan på väg till verkstaden tändes servicelampan igen. Vi började experimentera lite, stannade och väntade 10 minuter först och sedan funkade allt som vanligt.


Vi körde söderut mot Pernu och Riga. Vi kunde vi köra en halvtimme-timme i stöten innan felet kom tillbaka, ganska snabbt insåg vi två saker: Om vi stannar och stänger av tändningen, vrider på den direkt igen utan att starta och väntar tills lamporna släckts är alltid felet borta när vi startar. Och när vi stänger av motorn är det två olika avstängningsljud, det ena som vanligt, det andra lite plumpare orent. Jag tolkar det som att spjället inte stänger för luften ibland vid avstängning och då är det nog verkligen EGR-ventilen som sotar igen, och varje gång man startar så motionerar den ventilen. Vi kör vidare så här med stopp och bryr oss inte mer om det.

Vi lunchade på Hesburger, det var ok, men inget man måste köra omvägar till. Bättre än McD. 


Vi körde in i Lettland och svängde av stora vägen inåt land, vi hade en turfzon att leta upp. Vi gick inte ner till själva källan för det var inträde och man skulle ringa för att de skulle ta betalt och vi gitte inte riktigt det.


Hade det varit gratis att kolla på hade vi helt säkert gått ner den lilla stigen. Väldigt mycket sevärdheter i Baltikum är privatägda och det tas inträde på många ställen och ibland känns det inte riktigt motiverat att lägga ett par euro på varje plats, även om det inte är dyrt i sig själv. Här hade vi fått en guidad förklaring av källan och trädgården för €3,50 och det hade helt klart varit prisvärt här, men orkar liksom inte när man bara ville se en källa för att man råkade vara i närheten.

Sedan letade vi efter badplats, första gick vi bet, det var avstängt och omgjord till zipline plats, men andra blev napp. Där badade vi och höll kväll.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...