fredag 28 juli 2023

Rummu quarry, haveri och bärgningsbil

Jag hoppades på att vi skulle hitta en vattenkran på denna parkeringsplatsen, men det fanns inte. Vi har inte slut, men det börjar bli dags att fylla på. Vi gör av med ungefär 10L/dag till dricka, disk och tandborstning.



När vi packat in oss för dagen körde vi mot Rummu Quarry. Det är ett nedlagd kalkbrott och f.d. fängelse med straffarbete. Det som är lite coolt är att vattnet är kristallklart och en av byggnaderna står kvar ute i vattnet. Även jag badade, men det var bara Lina som simmade ut till ruinen.








Det fanns en hel våning till under vattnet, hade varit kul om man haft cyklop. Anledningen att vi hittade till Rummu Quarry var att det fanns en turfzon där såklart, men dagen till ära gick en flytbrygga så vi behövde inte bada för att ta den. Det skulle vara någon sorts tävling där i morgon.

Efter ett bad körde vi mot färjan till Ösel och det var nu dagens prövning började. Bilens servicelampa lyste fortfarande, men nu tändes även check engine-lampan. Fortfarande gula lampor. Vi kände oss som på Island, där vi också fick check engine och ringde uthyrningsföretaget som då sa åt oss att fortsätta. Vi tänkte likadant nu.

Efter en stund lät plötsligt motorn annorlunda, tappade effekt och strax efter tändes en röd varningslampa “STOP”. Det var ju plötsligt mera allvarligt och vi stannade vid vägkanten och satte på varningsblinkers. Efter en liten stund startade vi igen och körde fram till en liten infartsväg, fortfarande med STOP på displayen.

Vi ringde vårt försäkringsbolag och resonerade lite, de skickade en bärgare till oss. När bilen vilat ett par timmar och bärgaren kom hade varningslamporna slocknat, men kändes ändå inte aktuellt annat än att åka till verkstad. Vi packade in oss själva och hundarna i framsätet på bärgaren med campern på flaket och fick skjuts 77 km till Nissanverkstaden i Talinn.




Väl där fick vi den tråkiga nyheten att de hade inte tid att felsöka förrän om en vecka, men vi fick ändå en tid på tisdag eftermiddag till slut. När vi stod utanför på parkeringen och smidde planer så kom kundmottagaren ut och sa att servicespecialisten kunde kolla med datorn med en gång.


Det är nu mysteriet började, bilen visade inga felkoder med specialistdatorn. Vi körde en runda med datorn inkopplad och felet var som bortblåst. Vi behöll reparationstiden på tisdag och tänkte att vi kör en del fram till dess, och får vi fram felet igen så kör vi direkt dit. Men när vi åkte därifrån så bestämde vi att vi kör en längre runda direkt, och den blev 2 hela timmar i bil med stadskörning, motorväg och landsväg blandat helt utan felkoder.

Så just nu är vi helt oväntat på samma badplats utanför Tallinn där vi spenderade två nätter förra helgen.


Som det känns ikväll åker vill verkstaden i morgon (lördag) och avbokar vår tisdagstid och försöker få ut vår extranyckel. Sedan skippar vi Ösel och kör till Riga istället. Jag är inte så sugen på att åka bärgningsbil på färja från Ösel, men det finns väl Nissanverkstad i Riga om felet kommer tillbaka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...