tisdag 25 juli 2023

Nunnekloster, bad i Peipus och bad i Tartu

I natt sov vi i Sillamäe. USSR raderade orten från alla kartor och stängde den för att i hemlighet anrika uran. Hela orten fick adressen Postbox 22. När Estland blev självständigt igen tog det 18 år att sanera området på miljögifter. Nu är det fint och väl värt ett besök. Grisen och Lennart njöt av den varma och soliga morgonen.

Dagens första stopp blev vid en nästan övergiven gruvort. Invånarantalet har gått från 5000 till ca 90. Några få fina och välskötta hus och massor av ruiner. Ett udda ställe minst sagt.






Vi for vidare mot ett gammalt nunnekloster. Pukhitsa kloster var ett av de två i hela USSR som inte stängdes av kommunisterna. Mycket vackert och välskött med en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Det bor närmre 200 nunnor på klostret. 







Därefter gick resan mot badstranden vid Estland jättestora insjö, Peipus. Kilometervis med fina sandstränder. Här blev det lunch och Lina passade på att bada innan väderprognosen talade om regn.  


Väderprognosen stämde perfekt och när regnet började ösa satt vi i bilen på väg mot Tartu. Lagom till vi kom fram lättade regnet. I Tartu blev det handling av lite mat och sedan parkering för kvällen nära en badstrand till floden/ån Emajögi. Jag joggade en runda och tog ett bad i regnet. 



Ägretthäger på min badplats

Sedan blev det pannkakor och lite kvällsmys innan nattade oss.




Nytt för i år är att vi har solpaneler på bilen som laddar bodelsbatterierna. Det gör att vi kan använda invertern och 230V betydligt mer än tidigare resor. Så vi chansade på att steka pannkakorna på induktionshällen och det fungerar. Vi får se om det hinner ladda upp i morgon, det ska vara mulet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...