tisdag 1 augusti 2023

Kors!

Det har regnat hela natten, men parkeringen var rimligt väldränerad. Lina började dagen med att bada i havet, medan jag matade hundarna.





Vi körde söderut i regn, idag hade prognosen sagt regn hela dagen så vi hade inte planerat så mycket mer än att köra och göra några stopp vid turfzoner.

Första stoppet var i Liepaja vid en ruin av ett fort. Tyvärr var det fel väder för att vara där, det var helt galet mycket mygg och bromsar i regnet. Vi hoppade ur bilen bara för att ta turfzonen, sedan snabbt in igen. Vi åkte till Lidl och som vanligt skötte Lina handlandet medan jag gick en runda med hundarna. 

Vi svängde inåt landet på allt mindre vägar som så småningom blev grus. På en av dessa småvägar passerade vi gränsen till Litauen och det blev direkt en stor skillnad. 



Vägarna är bättre underhålla i Litauen. Lettlands jordbruk är inte alls så storskaligt som Litauen, Litauen är mera som hemma med kor ute på bete, stora åkrar och ensilagebalar. De få djur som finns i Lettland är för husbehov och nästan alltid tjudrade eller alltid inomhus.

Vi körde successivt ifrån regnet, eller det kändes som vi var precis före det hela tiden, kom lite droppar men inte mer.

Vi lunchade vid en rastplats med några två högar vid en bäck. Förstod inte riktigt om det var människobyggda högar, eller om de var naturliga som det varit befästningar på. Mycket fornfynd.






Nästa stopp var vid “The Hill of Crosses”. Det var både spektakulärt och nästan lite makabert. Folk gör pilgrimsresor dit och sätter upp ett kors för att bekräfta sin tro och för ett antal år sedan fanns det minst 200 000 kors, och idag säkert många fler. När vi kom tillbaka till bilen från korsbacken insåg vi vårt misstag, vi hade varit så upptagna med att sevärdheten att vi glömt ta turfzonen!!! Inget att be för :), bara att gå tillbaka och ta den.







Väl tillbaka i bilen så satte plötsligt brandvarnaren igång utan förvarning. Lina satt rakt under den när den började tuta och innan hon fått ut den och fått av batteriet hann pulsen gå upp. Lite extra kontroll av elinstallationen att inget står och pyr, sedan satte vi i batteriet igen. Den har inte tjutit igen, troligen bara trips som krupit in i den (som hemma).

Klockan började bli mycket och vi såg ut en lämplig badplats och parkering på kartan och körde ditåt. Bilen började konstra mer än den gjort senaste dagarna, men med hjälp av OCD-läsare som kan nollställa felkoder och ett mera aggressivt körsätt så är det hanterbart.

När vi kom fram konstaterade vi att parkeringen skulle funka bra för natten. Det var mulet med regnstänk, men 22ºC i luften så vi bytte snabbt om och tog oss ett bad.


Efterhand byttes badgästerna ut till traktens ungdomar på parkeringen med dunka-dunka från bilarna. Det började regna allt mer och jag hoppades väl att de skulle lugna ner dem, men istället stod de på tomgång så bilen inte skulle imma igen. Först halv ett tystnade det, i morgon får vi prioritera en tystare parkering istället. Lina sover ändå, men sådana ljud håller mig vaken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...