tisdag 8 augusti 2023

Malbork - Gdansk

Vi lämnade grusplanen bakom oss och körde mot Malbork för att titta på slottet/borgen.

I Malbork började vi med att gå en runda i centrum och leta upp ett matställe, det blev gigantisk pizza som vi delade.








Sedan tänkte vi besöka slottet, men då visade det sig att det var 2 timmars väntetid för att komma in, inträdesbiljetterna såldes med slot-tider. Vi hade inte riktigt 2 timmar tyckte vi, vi behövde köra vidare, men vi gick runt hela slottet och tittade på befästningarna och man fick en fin bild av det från utsidan.







Efter Malbork körde vi till Gdansk och navigerade till en turfzon i utkanten. Tyvärr var den bakom byggstängsel. Allt anläggningsarbete i parker stängslas in precis som hemma, men både här och i Baltikum görs många fler sådana arbeten än hemma så många fina platsen är stängslade. Eftersom det var efter arbetstid och inget arbete pågick såg tog vi oss in genom en lucka i staketet och tittade på utsikten och kunde ta turfzonen trots allt. Det var samma sak i Vilnius.


Vi körde ut ur centrum till ett minnesmärke. Vi parkerade så Lina skulle kunna bada efteråt, men det skulle visa sig lite onödigt. Det var 800 meter att gå och lagom tills vi kom fram började det åska och regna. 





Stackars Grisen hade inte regnjackan med, hon fick åka innanför Linas tröja en bit tillbaka. Men trots regnet kunde vi inte motstå en glasstrut på väg till bilen, och det var riktigt fin glass, jag valde blåbär och salt karamell.

Väl tillbaka i bilen hade Linas badlust gått över i regnet och åskan, det var snarare värme på för att torka som gällde. Vi körde genom Gdansk västerut och satt rätt mycket i bilköer utan att förstå varför. Och vi hade igen täckning för internet så kunde inte kolla efter.

Vi hade sett ut en badplats i närheten av Slupsk men vi insåg att tiden började springa ifrån oss och det skulle bli mörkt. Sista milen fram var i mörker och regn och rätt tät trafik. När vi kom fram såg vägen ner till badplatsen lite risky ut och jag gick ut och rekade. Den var bortspolad av Hans-regnet i början sedan var det en stor sjö så det var uteslutet att komma ner till ån.

Jag var helt slut så att köra vidare var inte aktuellt, vi körde runt lite och parkerade framför en lastbil i ett rätt fashionabelt villaområde där det stod 3 Mercedes eller BMW framför varje hus. Vi var tysta och höll mörkt i bilen för att inte väcka uppmärksamhet, Lina gick en hundpromenad medan jag förberedde bilen för kvällen. Vi åt en sen kvällsmacka och la oss direkt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...